Appelcrumble met havermout en pepernootSoms wil je gewoon “ineens” iets lekkers bij de koffie. En dan geen biscuitje of speculaasje, maar écht iets lekkers. Natuurlijk heb je dit niet altijd in huis, maar met al onze intoleranties kan ik niet even naar de bakker of supermarkt om iets te halen.

Zo had ik onlangs enorm zin in appelcrumble. Alleen had ik echt geen geduld om deeg te maken en al helemaal niet ook  nog eens 40 min te wachten tot de appel zacht geworden was in de oven.  Dus ik probeerde het op een andere manier te maken. En warempel, het bleek ook nog eens erg lekker (en snel!). Kortom, een receptje dat ik graag met jullie deel. Laat je overigens niet foppen door het gebruik van de havermout, ik vrees dat dit toch echt geen healty #fitgirl recept is geworden. Wel erg lekker 😉 .

Ingrediënten (voor 2 porties)
  • 1 grote appel
  • halve tot 1 eetlepel suiker
  • klein handje rozijnen
  • kaneel
  • klein bakje havermout (let op dat je glutenvrije havermout koopt, bijv die van Albert Heijn)
  • stuk of 10 pepernoten (bijv die van consenza)
  • plantaardige boter
De crumble van havermout en pepernoot

Deze crumble ziet er toch heerlijk uit?

Werkwijze

 

  • Schil de appel en snij deze in kleine stukjes.
  • Voeg naar smaak wat suiker, rozijnen en kaneel toe. In een verhouding die je lekker vindt, gewoon even proeven.
  • Verwarm boter in een steelpan en voeg het appelmengsel toe, Verwarm dit op een middelmatig vuur.
  • Stamp ondertussen de pepernoten fijn.
  • Zodra de appel zacht is verdeel je deze over 2 schaaltjes.
  • Maak de pan schoon en doe er nieuwe boter in.
  • Doe een laagje havermout in de gesmolten boter en bak deze even aan.
  • Voeg daarna de gestampte pepernoten toe (niet te snel, deze hoeven maar heel even te bakken). Ziet het mengsel er iets te droog uit? Dan is het lekker om nog een klein beetje boter toe te voegen.
  • En wil je het extra lekker maken? Strooi dan nog een heel klein beetje suiker over de havermout als het nog in de pan zit en bak dit even mee.
  • Laat de crumble even kort afkoelen in een schaaltje en strooi deze over de warme appel.

Klaar binnen 10 minuutjes en direct genieten maar!

Hapje van de havermout appelcrumble

Wil je dit een keer maken buiten het pepernoten seizoen? Dan kan je uiteraard ook gluten- en melkvrije speculaasjes (van Albert Heijn) gebruiken.

Glutenvrije en melkvrije appelcrumble zonder oven