keurmerkjansen.nl

eten & drinken - wonen - kids - DIY

Recept: De Verjaardagstaart (koemelkvrij, lactosevrij & tarwevrij)

Waar dé verjaardag een hoogtepunt is in het leven van een kind, geldt dat bij ons voor mama net zo goed. Ik kan er zo van genieten en probeer er dan ook een groot feest van te maken. Wel in het redelijke, een leuk kado, een mooie taart en een versierd huis. En natuurlijk veel visite.

Ik kwam er al snel achter dat een melkvrije (en het liefst tarwevrije) taart niet zomaar bij de bakker op de hoek besteld kan worden. En aangezien ik erg van bakken houd, probeerde ik er gewoon een zelf te maken. Onder het mom “iets is beter dan niets” lag de lat immers ook niet zo hoog.

Inmiddels zijn we een aantal verjaardagen verder en maak ik nu niet alleen de taarten voor mijn eigen mini Jansens, maar ook voor mijn neefjes en nichtje die ook melkvrij moeten eten.

verjaardagstaart-binnenin

Mijn, min of meer vaste, werkwijze is:

  1. Bak een cake naar eigen voorkeur. Het lekkerst is een biscuit, maar een gewone, melkvrije of glutenvrije cake kan ook.
  2. Snijd de cake doormidden en leg het bovenste deel ernaast.
  3. Maak een botercreme. Ik klop hiervoor eerst 250 gram plantaardige boter tot het luchtig en romig is. Daarna voeg ik 125 gram poedersuiker toe. Met een theedoek over de mixkom (tegen het stuiven) mix ik tot de poedersuiker is opgenomen. Daarna voeg ik weer 125 gram poedersuiker toe en mix tot het is opgenomen. Evt kan je nog een eetlepel sojamelk toevoegen.
  4. De onderste laag cake besmeren met een dunne laag botercreme.
  5. Op de laag botercreme een laagje jam (die je eerst in een kom goed los roert).
  6. Leg de bovenste laag weer op de cake.
  7. Bestrijk de bovenkant en zijkant met botercreme.
  8. Rol de kant-en-klare fondant uit. Leg met het plastic onder op het aanrecht.
  9. Omdat ik de kant-en-klare fondant iets te dik vind, haal ik hem even los van het plastic, bestrooi het aan beide kanten met poedersuiker en rol het dan iets dunner.
  10. Leg de uitgerolde fondant over de cake.
  11. Vanaf de bovenkant strijk je voorzicht de fondant glad, ook aan de zijkanten. Zorg dat de fondant een stuk groter is dan de cake.
  12. Snij het overtollige fondant eraf (dit kan je overigens weer kneden, opnieuw uitrollen en gebruiken voor iets anders).
  13. Bestrijk de snijrand van de fondant met een klein beetje botercreme.
  14. Doe de gekleurde hagel (of andere “spikkels”) in een bakje waar je goed met je hand in kunt.
  15. Til de taart op met 1 hand. In de andere hand de hagel en druk de hageltjes tegen het randje met botercreme.
  16. Knip de print uit (die bestelde ik hier) en bestrijk de achterkant met botercreme.
  17. Plak de print op de taart.
  18. Kneed de gekleurde fondant, rol uit en steek uit met een passend vormpje.
  19. Schrijf evt een tekst op de taart (je hebt hiervoor pennen met eetbare inkt).
  20. Plak de fondant vormpjes met een heel dun laagje botercreme op de taart.

Tot slot de kaarsjes erop, lang zal ze leven zingen en genieten maar!

 

1 reactie

  1. Mariken Braam

    2 december 2016 at 21:09

    Heb je toevallig ook het recept voor de cake. Ik kan namelijk maar geen goede vinden zonder koemelk zodat mijn zoontje er ook van mee kan snoepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2018 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑