eten & drinken - wonen - kids - DIY

Recept: Zandkoekjes (koemelkvrij, lactosevrij & glutenvrij)

Zowel de ikzelf als mijn kinderen vinden het super leuk om samen koekjes te bakken. Eigenlijk is het ook het meest nuttige knutselproject dat er is, je houdt er immers iets lekkers aan over 😉 .

En toen ik laatst op de basisschool aan het helpen was met koekjes bakken, merkte ik pas hoe handig mijn kinderen er inmiddels in zijn geworden. Oefening baart dus wel degelijk kunst!

Aangezien mijn kinderen alleen koemelkvrij en niet glutenvrij hoeven te eten, bakken we lang niet altijd glutenvrije koekjes. Maar als ik zelf ook mee wil eten natuurlijk wel. Het glutenvrije deeg is een stuk breekbaarder, dus wel net even iets moeilijker.

Afgelopen week ontving ik de bloem van Lisa’s Choice om kennis mee te maken. Een merk dat ik nog niet kende maar graag wilde proberen en proeven.

Deze bloem is niet alleen glutenvrij en melkvrij maar tevens biologisch.

We besloten deze bloem meteen aan de ultieme test te onderwerpen, als basis voor zandkoekjes.

Ingrediënten:

– 250 gram glutenvrije bloem of bakmix
– 90 gram kristalsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– ongeveer 6 gram bakpoeder
– snufje zout
– 125 gram koude plantaardige boter (bijv Plantenmargarine van AH)
– 1 ei
– eetlepel koud water

Werkwijze:

Ik maak koekjesdeeg altijd in de keukenmachine. Daar is geen hippe en dure kitchenaid voor nodig hoor. Gewoon een huis-tuin en keukenmachine met messen is prima. Mocht je dat niet hebben dan kan je ook een mixer met deeghaken gebruiken of met de hand kneden, dit duurt alleen wel een stuk langer (ergens een keukenmachine lenen kan ik je dan aanraden 😉 .

In een paar stappen heb je glutenvrije en melkvrije zandkoekjes.

Werkwijze:

  1. Bloem, suiker, zout en bakpoeder

    Ik zet de kom van de keukenmachine op de weegschaal en weeg daarin de bloem en suiker af. Dan het zakje vanillesuiker erbij, snufje zout en klein beetje bakpoeder (ik neem iets minder dan de helft van het zakje).

  2. Boter

    Haal de boter uit de koelkast en snijd de 125 gram in grove stukken. Voeg deze toe aan de droge ingrediënten in de kom. Meng deze kort in de keukenmachine tot de boter vermengd is met de bloem.

  3. Ei en water

    Voeg daarna het ei toe en een eetlepel ijskoud water. Daarna laat je de keukenmachine draaien tot het deeg een bal is geworden. Dat kan een tijdje duren.
    Soms lukt het niet in een keer en drukt het deeg de messen van de keukenmachine omhoog. Dan haal je het deeg er gewoon even uit, messen er weer in, deeg erop en opnieuw laten draaien. Zoals in de bovenstaande video te zien is, werd het ook deze keer niet 1 complete bal. Dan is het ook een kwestie van voelen of het als een samenhangend deeg voelt. En ja, het is een breekbaar deeg…

  4. Rusten

    Haal het deeg uit de machine, en druk het in een stevige plastic zakje een beetje plat. Laat het daarna in ieder geval 15 min in de koelkast rusten.

  5. Uitrollen

    Dan komt het moeilijkste. Het uitrollen van het deeg en uitsteken van de koekjes. Omdat het deeg best breekbaar is, moet je vooral proberen om er zo min mogelijk mee te doen.
    Ik bestrooi het aanrechtblad (een stenen aanrechtblad werkt extra goed omdat dit koud is) met glutenvrije bloem, kneed het deeg nog een keertje en rol het daarna voorzichtig uit met de deegroller. Breekt er een stuk af? Gewoon er weer aanplakken en mee rollen. Zorg dat je na elke “rolbeurt” het deeg even heen en weer schuift, zo weet je zeker dat het niet helemaal vastplakt.

  6. Uitsteken

    Zorg dat je een paar vormpjes tegelijk erin drukt. Even heen en weer schuiven zodat de randjes wat los komen en het los komt van het aanrecht. Daarna gebruik ik het losse deel van een quiche bakvorm om de koekjes van het aanrecht op de bakplaat te leggen. Zodra je de koekjes namelijk met je handen wilt oppakken, is de kans op breken erg groot. Je zou hiervoor bijvoorbeeld ook een pizza-schep of glad karton kunnen gebruiken.

  7. Bakken

    Wil je de koekjes na het bakken versieren? Bak ze dan meteen af in een voorverwarmde oven op 175graden, ongeveer 13 tot 15 minuten. Wil je ze niet versieren? Bestrijk ze dan voor het bakken met wat losgeklopt ei.

  8. Versieren

    Wil je de koekjes versieren? Bekijk dan de blog die ik hier eerder over schreef -> 5 x koek en cake versieren (glutenvrij en melkvrij)
    Let op, de koekjes zijn nog steeds iets breekbaarder dan normaal. Druk de versiering niet te hard aan.

Bloem van Lisa’s Choice

En dan is natuurlijk de grote vraag, hoe bevalt de nieuwe bloem? Bij het maken van het deeg begon ik even te twijfelen omdat het niet meteen een mooie bal werd. Maar gelukkig was dat met 2 keer kneden wel het geval. Het deeg rolde goed uit en was ietsje steviger dan bijvoorbeeld de mix van Albert Heijn.
De verrassing kwam met name na het bakken. Want krijg je een lekkere koekjes met deze bloem! Ook Meneer Jansen was aangenaam verrast. Volgens hem hadden deze koekjes zelf niet die typische glutenvrije smaak. Niet dat hij andere glutenvrije baksels vies vindt, maar proeft vaak wel die specifieke smaak.

1 reactie

  1. Helena

    hi, is de kant en klare bloem te vervangen voor bv een mix van tijgernotenmeel, amandelmeel, havermeel? En is de boter te vervangen voor kokosolie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑