eten & drinken - wonen - kids - DIY

Recept: “Monchou”taart met Alpro Go On (koemelkvrij, lactosevrij & glutenvrij)

Toen ik voor de vierde keer een poging ging doen om een koemelkvrije en glutenvrije “monchoutaart” te maken, was het niet de bedoeling om er op mijn blog iets mee te doen. Echter bij het zoeken naar wat tips viel me op dat ik geen kant en klaar recept kon vinden. Het was ofwel een koemelkvrij recept met gluten, ofwel een recept zonder lactose. Daarom besloten om mijn versie (toen het eindelijk wel lukte)  toch met jullie te delen.

En tja, ik weet eigenlijk niet of ik het nou een monchoutaart of een kwarktaart moet noemen. Lekker is het in ieder geval wel 😉 .

Lees verder voor de ingrediënten en de werkwijze.

Ingrediënten
  • 250 gram koekjes (ik gebruikte de maria biscuits van Lidl omdat deze snel kruimelen. De Oaties van Verkade of Digestive van Schär zijn ook geschikt.)
  • 125 gr plantenmargarine van AH
  • 1/2 theelepel koekkruiden
  • 200 gram Alpro Go On (kwark)
  • 250 ml Alpro slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 10 blaadjes gelatine
  • 1 of 1,5 blik kersen vlaaivulling van HAK (1 blik is net iets te weinig vind ik, maar zou wel kunnen)


Werkwijze:

1.
Doe de koekjes in een stevige diepvrieszak en verkruimel deze met een deegroller.

2.
Voeg de koekkruiden toe en meng deze met de kruimels.

3.
Doe alvast bakpapier op de bodem van de springvorm.

4.
Smelt de boter in een steelpan. Week ondertussen de gelatineblaadjes in een kom koud water.

5.
Haal de pan met gesmolten boter van de kookplaat en voeg de koekkruimels toe.

6.
Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan. Laat het afkoelen in de koelkast.

7.
Breng in een steelpan een laagje water met 2 eetlepels 
suiker aan de kook. Haal het daarna van de kookplaat af en los 1 voor 1 de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Laat dit mengel afkoelen (dat gaat sneller als je het mengsel in een andere koude schaal giet).

8.
Klop de slagroom stijf.

9.
Meng de slagroom met de kwark en het afgekoelde (lauwe) gelatine-water. Goed mengen! Het wordt niet een totaal egaal mengsel, maar je moet zorgen dat in ieder geval al het water opgenomen is.

10.
Giet het slagroom-mengsel op de koekbodem en laat dit minstens 4 uur opstijven in de koelkast.

11.

Nu kan je 2 dingen doen. Ofwel je giet de kersenvulling erop en maakt daarna de springvorm los. Echter moet je dan meestal even met een mes langs de randen. Wanneer de kersenvulling er dan al op ligt, “veeg” je deze met het mes aan de zijkant van de taart. Ik kies er daarom voor om eerst de springvorm los te maken en even af te wassen. Dan weer erop, kersenlaag aanbrengen en dan de rand van de springvorm weer losmaken.

15 reacties

  1. Nadine

    Jammer van de gelatine, anders was hij ook meteen vegetarisch en zelfs vegan!

    Ik heb hier in huis ergens agar-agar liggen, en ga deze dus daarmee proberen. Je hoort nog van me!

    Groetjes.

  2. Daphne

    Heb hem gemaakt voor het kerstdiner! Iedereen vond hem lekker en ik kon hem ook eten 🙂 Bedankt!

  3. Mevrouw Jansen

    Wat leuk om het horen! Bij ons in de familie is het ook nog steeds een succes 😉

  4. Monique

    Klopt het dat er maar zo weinig suiker in zit? Bij de meeste recepten gaat er 100-200 gram suiker in een monchoutaart…

  5. Mevrouw Jansen

    Hoi! Ja klopt inderdaad. Deze taart is niet super zoet, terwijl ik echt een goede schep suiker kan waarderen hoor ;-). De Go On van Alpro is denk ik minder “zuur” dan Monchou. Daarbij is de slagroom van Alpro ook al iets gezoet. Met de suiker in de koekjes en van de kersen is het zoet genoeg zo (vind ik 😉 )

  6. Monique

    Ik zag ook dat er van Arla lactosevrije kwark is bij de AH, ga dat ook eens proberen!

  7. Marjolein

    Ik heb er nu in een de koelkast staan, ben benieuwd! Mijn mengsels dat op de bodem ging was alleen een stuk dunner dan bij jou op de foto.. Misschien had ik te veel water in het steelpannetje? Hoeveel moet daar ongeveer in? Heb nog nooit met gelatine gewerkt 😉

  8. Marjolein

    Helaas, bij het toevoegen van de kersen nadat hij een hele dag in de koelkast had gestaan, stortte hij in! Monchou taart over heel het keukenblad, haha! Enig idee hoe het komt? Toch te veel water?

  9. Mevrouw Jansen

    Oei, dat zal een rommeltje zijn geweest ;-(. Als de taart instort dan is er inderdaad met de gelatine iets niet goed gegaan. Je hoeft echt maar een klein beetje water te gebruiken, dus ik vermoed dat je teveel water hebt gebruikt, zeker omdat je aangaf dat het mengsel zo dun was. Ik zou het zeker nog een keertje proberen.

  10. Marjolein

    Heerlijke taart! En leuk om te maken. Goed duidelijk recept.
    Het koste me moeite om aan de alpro slagroom te komen. Gelukkig hielp de AHchat mij om een vestiging te vinden die het verkocht (dikke tip).
    Ik denk dat ik er de volgende keer ietsje meer suiker in doe, maar dat is puur eigen smaak 🙂
    Heb er een paar in de vriezer gedaan en smaakte daarna nog heerlijk! Hoewel de kersentopping er wel beetje gek uitzag hihi. Beter invriezen zonder topping, maarja die zat er nou eenmaal al mooi op he

  11. Sanne

    Ideaal recept! Zelf gebruik ik altijd Wajang boter. De XL koffiekoeken van de Jumbo zijn ook een goed alternatief voor de bodem 😉

  12. Get

    Dit is precies wat ik zocht!
    Hoe groot is de springvorm?

  13. Youra Lucinda

    Ik ben wel enthousiast over het recept om te gaan proberen!
    Ik heb zakjes taartina liggen, dus gelei in poedervorm, is dat ook een geschikte optie voor bij de sojakwark?

    *Nieuwsgierig naar de AgarAgar ter vervanging ook om het vegan te krijgen, tips welkom, ik ken deze methode nog niet en sta open om te leren 🙂

  14. Mevrouw Jansen

    Taartina is niet hetzelfde als gelatine. Taartina is volgens mij alleen bedoeld om een laagje over bijv fruit te maken, maar geeft geen stevigheid.

  15. Sandra

    Kun je gelatine ook vervangen voor agar agar? En welke verhouding heb ik dan nodig?

    Ik heb wel agar agar in huis

    .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑