keurmerkjansen.nl

eten & drinken - wonen - kids - DIY

Recept: Vietnamese loempia’s met kip (koemelkvrij, lactosevrij en glutenvrij)

Elke keer als ik langs een kraampje met Vietnames loempia’s kom, loopt het water me in de mond. Maar ja, elke “gewone” Vietnamese loempia uit de supermarkt bevat tarwe en een glutenvrije variant had ik nog niet gevonden. Tot ik voor mijn man een keer loempia’s ging halen en “het vrouwtje” in de kraam me vertelde dat zij de loempia’s maakt van rijstvellen! Omdat het me niet duidelijk werd of er wel gluten of melk in de vulling zat besloot ik ze zelf te gaan maken.

En omdat ik het wél leuk vind om zelf dingen te maken, maar ook altijd kijk hoe dat zo makkelijk mogelijk kan, besloot ik wat te experimenten. Dit met behulp van wat gevonden recepten op internet.

En wat is het dan spannend om het resultaat te proeven… ik was echt verrast door de lekkere smaak. En was me wonder boven wonder gelukt om de loempia van een kraampje na te bootsen.  Het moeilijkste is eigenlijk het rollen van de loempia’s, maar oefening baart kunst!

Ingrediënten en werkwijze:

  • 1 kleine bak nasi/bami groente  (250 gr)
  • 1 kipboullionblokje (kijk voor de ingredienten in mijn blog over pakjes en zakjes)
  • 300 gr kip(gehakt)
  • 50 gr glass noodles (1/2 pak)
  • 2 pakken rijstvellen
  • olie om te frituren
Werkwijze
  1. Als je geen kipgehakt gebruikt dan moet je eerst de kip(endij)filet fijnmalen in de keukenmachine.
  2. Haal de rode peper en de taugé uit de nasi/bami groente.
  3. Leg alle groente op een snijplank en snij deze met een groot mes iets fijner.
  4. Snij de rode peper fijn (de hoeveelheid die je toevoegt bepaald te pittigheid).
  5. Knip de taugé iets kleiner.
  6.  Bak de kip aan in een ruime pan.
  7. Voeg de groenten en rode peper toe.
  8. Verkruimel het boullionblokje en voeg deze toe aan de kip met groenten. Laat dit even pruttelen,
  9. Voeg als laatste de taugé toe. Laat dit mengsel dan afkoelen,
  10. Breng water aan de kook en haal de pan dan van de warmtebron.
  11. Leg de noodles 4 min in dit hete water en spoel ze daarna met koud water af.
  12. Knip de noodles daarna wat kleiner.
  13. Neem een ruime lage pan en vul deze met heet (niet kokend) water.
  14. Breek een ei in een kopje en kluts deze.
  15. Week een rijstvel in het water tot deze zacht is en leg het op een bord.
  16. Leg een reepje kip met groenten op het vel. Daar bovenop wat noodles.
  17. Rol de loempia door eerst een keer om te slaan, dan de zijkanten naar binnen en dan verder rollen. Het laatste stukje bestrijken met een beetje eigeel zodat het beter plakt.
  18. Indien je wilt dan kan je deze loempia nog een keer in een rijstvel rollen, dan krijg je een iets dikkere/stevigere loempia.
  19. Laat de loempia daarna even drogen. Vanaf dan kan je ze ofwel direct frituren maar je kunt ze tevens invriezen. Rol ze dan stuk voor stuk in vershoudfolie.
  20. Frituren: vul een braadpan of iets hogere koekenpan met zonnebloemolie. Verwarm deze tot 180 gr. (als je er een stukje brood in doopt dan moet deze gaan bruisen). Leg dan voorzichtig de loempia erin. Let op dat je er niet te snel 2 achter elkaar in doet. Als 2 loempia’s elkaar te snel raken in de pan dan trek je ze snel kapot in het vet. Even wachten tot ze bruin zijn en klaar. De vulling is natuurlijk al gaar dus je frituurt het eigenlijk alleen voor de knapperige buitenkant.
  21. Uiteraard serveren met wat chilisaus en genieten maar!

Lukt het rollen niet meteen? Gewoon even oefenen. Zie hier mijn eerst gerolde loempia en de laatste 😉

3 reacties

  1. Je kan de groenten ook rauw verwerken …. Grt. M-J .

  2. Carla van Roekel

    30 juli 2018 at 12:28

    De loempia’s van jouw recept vallen hier elke keer goed in de smaak. Ik heb mijn foto van het resultaat gedeeld op de groep glutenvrij eten! en daar vroegen mensen naar het recept. Ik heb ze dus verwezen naar jouw recept 🙂
    Dankjewel! x

  3. Mevrouw Jansen

    4 augustus 2018 at 07:21

    Wat ontzettend leuk om te horen! Dankjewel voor je reactie. Groet Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑