keurmerkjansen.nl

eten & drinken - wonen - kids - DIY

Verjaardagstaart maken voor dummies (10 handige tips)

NinjagoHet leek mij best onmogelijk. Zelf een “echte” verjaardagstaart maken. Zo’n taart  is iets dat je bij een bakker, de Hema of een heuse taartenmaakster besteld, dácht ik. Tot je ineens 2 kinderen hebt die geen koemelk kunnen verdragen en je zelf (als tarwevrij etende moeder) ook wel mee wilt eten…
Tja, dan ga je toch proberen om zelf zo’n taart in elkaar te zetten. Ik schreef daarover eerder deze blog.
Inmiddels ben ik een aantal taarten verder (ook andere mensen die geen melk mogen weten me te vinden 😉 ) en heb wat handige dingen ontdekt. Daarom deze 10 handige tips voor andere moeders, tantes of vriendinnen die ook noodgedwongen zelf een (verjaardags)taart moeten willen maken.

De taart

1. Recept voor biscuit
Wil je een verjaardagstaart maken die niet te zwaar en te massief is, dan gebruik je een biscuit als basis ipv cake. Ik heb hiervoor online een heel fijn recept gevonden die echt bij iedereen zal lukken. De bloem kan je eenvoudig vervangen door de glutenvrije bakmix van Albert Heijn of de “bloem” van Schär, Klik hier voor het recept.

2. Fred&Ed aardbeienjam
Een taart wordt wat mij betreft pas lekker met een laagje jam (en evt botercreme) ertussen. Ik gebruik hiervoor de aardbeienjam van Fred&Ed uit een tube. Verdeeld makkelijk en het is een jam zonder stukjes, ideaal.

Fred&Ed jam bij het maken van taarten


De fondant

3. Een dunne laag botercreme
Botercreme maak je heel eenvoudig door 125 gram plantenmargarine (van Albert Heijn) met 125 gram poedersuiker te mixen. Wanneer dit goed gemixt is voeg je nogmaals 125 gram poedersuiker toe en evt een eetlepel “melk”. Dit kan soja-,  amandel-, of bijvoorbeeld rijstemelk zijn. Heb je dat niet? Zonder kan ook. Zorg daarna voor dat je deze crème nog minimaal een minuut of 5 mixt. Het wordt dan pas een luchtige crème die je goed kunt uitsmeren. Bij gebrek aan een officieel “smeermes” gebruik ik hiervoor een taartschep. Dan gaat stukken beter dan een gewoon mes.

4. Duurdere fondant
Bij de eerste taarten die ik maakte gebruikte ik de kant-en-klare uitgerolde fondant van Albert Heijn. Super makkelijk, maar de fondant is wel erg dik. Sinds kort zweer ik bij de duurdere fondant die ik koop bij een taartshop. Die is zoveel zachter en makkelijker te gebruiken dan de fondant uit de supermarkt. En hoe dunner je het kunt gebruiken hoe lekkerder.

Bron: Bakfeestenzo.nl

5. Gebruik een kleurplaat
Wil je iets meer structuur op de taart dan is een figuur van fondant natuurlijk heel mooi. Een 3d figuur kleien is voor mij echter nog een stap te ver, maar een “platte” draak of Nijntje zijn me inmiddels gelukt. En eigenlijk is dat heel simpel. Je zoekt gewoon een kleurplaat met niet teveel kleine vakjes. Knipt deze uit(elkaar) en elk onderdeel snij je uit fondant. Het heeft iets weg van het prikken van vroeger met een prikpen. Vervolgens leg je de fondant als een puzzel weer bij elkaar op de taart en voila!

Uitsnijden van fondant met kleurplaat


Versiering

6. Bestel een print
Gaat het maken van een figuur van fondant je een stap te ver? Bestel dan online een eetbare taartprint. En zijn talloze webshops die dit aanbieden (google op “eetbare taartprint”). Sommige webshops hebben vaste prints, maar vaak kan je ook zelf een foto of afbeelding uploaden. Daarmee maak je echt van elke cake een Spiderman-, Frozen-, NinjaGo- of zelfs “glitteroogjes”taart.

7. Plaksel
Voor het plakken van fondant of bijvoorbeeld kleine suikerconfetti gebruik ik eetbare lijm. Je kunt dit erg lang bewaren dus je hoeft het niet voor 1 taart aan te schaffen. En eenmaal in huis, merk ik dat ik het best vaak gebruik.
Een andere optie is de kant-en-klare icing. De versie die ik heb is wel melkvrij maar helaas niet glutenvrij. Met deze icing plak je heel eenvoudig alles vast op de taart of maak je toefjes ter versiering. Ik maakte onlangs een snoeptaart voor mijn zoontje. Hij houdt namelijk wel een beetje van cake, niet van taart en heeeeeel erg van snoep. En hij wilde wel een echte verjaardagstaart. De perfecte oplossing  was deze snoeptaart. Zodra er een stukje fondant, glazuur of chocolade op zijn cake zit, hoeft hij het niet meer. Maar met deze icing kon ik toch alle snoepjes super makkelijk vastplakken, zonder dat je kon zien hoe. De icing kan je ook lang bewaren, en is bijvoorbeeld ook handig bij het versieren van koekjes of cupcakes.

Bron: Bakfeestenzo.nl

Cake wordt snoepjestaart

Met de icing plak je alles zo eenvoudig op de cake

8. Pen met eetbare inkt
Met een pen met eetbare inkt maak je heel eenvoudig een tekening of tekst op fondant. Op deze manier kan je een cupcake, koekje of taart persoonlijk maken. Ik gebruikte deze pen overigens ook om van koekjes met wit glazuur Paw Patrol dalmatiërkoekjes te maken. Zie deze eerdere blog.

pen met eetbare inkt

Tekenen op cake met eetbare pen

Een simpele cake, een laagje fondant en je tekent er  iets toepasselijks op. Makkelijker kan haast niet

9. Alfabet vormpjes
Onlangs heb ik een doosjes stekers aangeschaft om alle letters uit te kunnen steken. Dat had ik veel eerder moeten doen. Het is zo mooi als je een naam of een andere toepasselijke tekst in fondantletters op een taart kunt plakken. Ziet er meteen super professioneel uit 😉 .

Alfabet fondant letters

10. Goud/zilverspray
Wil je er echt iets bijzonders van maken? Gebruik dan eens eetbare goud- of zilverspray. Een simpel hartje of eenhoorn van wit fondant (die je goud spuit) ziet er zo bijzonder uit!

Gouden fondant

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips, succes!

2 reacties

  1. Ik heb net de bodem gemaakt
    Ik heb mij aan het recept en de tijd in de oven gehouden maar hij was van binnen helemaal niet gaar.wat zou ik anders moeten doen

  2. Mevrouw Jansen

    22 december 2017 at 19:34

    Ik denk dat je het dan echt wat langer in de oven moet doen. Wellicht dat jouw oven iets minder warm wordt? Ik zou uitkijken met het verhogen van de temperatuur, je wilt niet dat de korst te hard wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2018 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑