eten & drinken - wonen - kids - DIY

Waarom mijn kind wél mag vloggen

Kinderen, YouTube en vloggen. Dat zijn de ingrediënten voor menig discussie en meningsverschillen. Eigenlijk zie en hoor ik vooral artikelen, blogs en verhalen over waarom een kind níet op social media of Youtube te zien zou mogen zijn.  Ik denk echter dat het ook heel positief kan zijn.

In een eerdere blog schreef ik al waarom ik het niet zo begrijp waarom een foto op social media of een website zo’n probleem is. Maar ik ga een stapje verder. Want mijn dochter (van 7) wil ook graag vlogs maken. En dan niet alleen maken, maar ook online zetten. Net zoals de “YouTubers” waar ze zelf naar kijkt. Het valt me op dat wij een van de weinige ouders zijn die dit ok vinden.

Net als vroeger

Ik begrijp heel goed dat mijn dochter dit wil doen. Zo maakte ik vroeger van papier, oude tijdschriften en (eigen) foto’s zelf een magazine. En nee ook niet alleen voor mezelf. Deze moest meerdere keren gemaakt worden zodat ik ze kon uitdelen of in de straat bezorgen. Wat dat betreft is er niets veranderd, alleen het medium en de vorm.

Leren ipv weren

Daarnaast vind ik het onze taak, als ouders, om onze kinderen te leren hoe je met social media enYouTube omgaat. Hoe werkt die wereld, Wat kan wel en wat kan niet? En hoe ga je met de reacties van anderen om?

Ik geloof niet datYouTube zal verdwijnen. Het is absoluut geen hype, maar de nieuwe beeldvorm naast tv. Ik was pasgeleden met mijn dochter bij het Tina Festival. Toen ik daar vroeger kwam traden er zangers en zangeressen op. Bij de huidige vorm is ongeveer 75% van de “BN’ers” enkel bekend vanYouTube (en dus ook totaaaal onbekend voor de meeste moeders haha).

Het is natuurlijk moeilijk om te benoemen wat wel en niet kan. Dit is iets dat volwassenen op gevoel doen. Ik heb het mijn dochter als volgt uitgelegd:

Bij elke video die je online zou willen zetten, moet je je voorstellen dat je deze midden in de Albert Heijn laat zien. Op een enorm scherm en jij staat ernaast. Is het dan een leuk dat iedereen jou zo ziet?

En het is mooi om te zien hoe snel ze zelf al video’s kan bestempelen als ongeschikt. Daarnaast heeft ze daarmee ook commentaar op andere video’s. Zo zag ze laatst iemand opYouTube in een badjas. Totaal verontwaardigd zei ze tegen me: “zo ga je toch ook niet naar de Albert Heijn??”.

Voordelen

Ik zie ook dat mijn dochter er veel van leert. Ze kan steeds beter bedenken waar de video over moet gaan en hoe ze dat moet vertellen (het hoofdonderwerp en subonderwerpen bepalen), is ze niet bang meer om iets te presenteren (denk aan spreekbeurten op school) en ze begrijpt hoe nep sommige video’s zijn. Zelf zet ze bijvoorbeeld  ook even de video op pauze tijdens het filmen, waardoor de kijker niet ziet hoe het echt is gegaan.

Daarnaast speelt ze anders en/of meer met bepaald speelgoed, De barbies trokken nooit echt haar aandacht. Nu maakt ze video’s waarin alleen de barbies te zien zijn en hele avonturen beleven. Zo knap om te zien hoe ze dan al een verhaal kan bedenken en uitbeelden met barbies.

De regels

Uiteraard hebben we ook duidelijke regels met betrekking tot video’s opYouTube. Deze zijn bijvoorbeeld:

  • Ze mag niets plaatsen zonder dat wij het hebben gezien én goedgekeurd.
  • Ze moet bij elke video volledig gekleed zijn (geen pyjama aan bijvoorbeeld).
  • Ze moet er netjes uitzien (haren gekamd, fris gewassen etc).
  • Er mag niet teveel van ons huis te zien zijn.
  • De achtergrond moet opgeruimd en netjes zijn.
  • Ze mag nooit iets plaatsen met vriendjes en vriendinnetjes.

Handig om te weten

Ik merk dat hetYouTube fenomeen voor veel ouders ook nog een onduidelijk en onbekend gebied is. En kan me voorstellen dat wanneer je zelf niet precies weet hoe het werkt, je er ook huiverig voor bent. In dat geval wil ik je toch aanraden om je er eens in te verdiepen.YouTube zal een grotere rol in ons leven innemen, dus iedereen gaat ermee te maken krijgen.

Misschien heb je hier iets aan:

  • Elke geposte video kan je eraf ook weer halen zodra je dat wil.
  • Je kan exact zien hoe vaak een video bekeken is. Vind je dat het te vaak wordt, dan kan de video op dat moment gewoon verwijderen
  • Is een video heel leuk maar eigenlijk alleen voor vrienden en familie? Plaats het dan als een verborgen video. Alleen de mensen met de specifieke link naar deze video kunnen het zien, maar de video is niet opYouTube vindbaar.
  • Je bent echt niet meteen bekend als je een video opYouTube zet. Het is niet voor niets dat ik in dit hele verhaal nergens de naam noem van het kanaal van mijn dochter. Ik vind het absoluut niet nodig dat de video’s vaak bekeken worden, liever niet zelfs. Het gaat me er vooral om dat zij er mee leert om gaan en dat ze haar creativiteit erin kwijt kan.
  • Wil je kind graag een video maken en plaatsen en wil je niet dat ze erin te zien is. Probeer dan eens een video te maken waarin alleen de barbies, lego of bijvoorbeeld playmobil te zien is.

Ik ben heel benieuwd of jullie kinderen ook zo graag willen vloggen én het echt opYouTube willen plaatsen?

2 reacties

  1. Mirjam

    Interessant standpunt!
    En zeker zo waar. En toch twijfel ik. Maar de volgende keer dat dochterlief het vraagt, zal ik het met haar en haar vader bespreken. En samen beslissen of ze filmpjes mag plaatsen of niet.

  2. Ingrid

    Wat goed hoe jullie er mee om gaan, en dat je jullie verhaal deelt! Hier gelden eigenlijk zo’n beetje dezelfde regels. En er wordt bij vlagen druk gefilmd, en nooit gepost😄

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑