Iedereen die tarwevrij wil, of moet  eten zal het herkennen. “Dus je eet glutenvrij?”.  Hoewel het daar vaak wel op neerkomt is er toch een wezenlijk verschil. Zo zijn er best een flink aantal dingen die je wél kunt eten als je geen tarwe maar wel gluten kunt verdragen.

Hierbij 5 producten waarvan ik heel blij ben dat ik ze toch kan eten, uiteraard tarwevrij!


 1. Per stuk verpakte ontbijtkoek

  Tarwevrije ontbijtkoek
  Voorheen at ik eigenlijk niet zo vaak ontbijtkoek. Aangezien het tegenwoordig een van de weinige tussendoortjes is die ik op veel plekken kan kopen gaan er pakken doorheen ;-). De variant met rozijnen is mijn absolute favoriet. Maar ook de mini’s met kandijsuiker zijn erg lekker.
  Voordeel is ook dat je deze vaak bij een benzinepomp, kiosk of kantine kunt kopen. In veel gevallen een laatste “redmiddel” om toch iets voor de lekkere trek te kunnen kopen. Ideaal als je eens onverwacht ergens iets wilt eten.


 2. Corn Flakes

  Hoewel corn flakes (uiteraard) voornamelijk uit mais bestaan, wordt er ook gerst aan toegevoegd. Doordat gerst geen tarwe (maar wel gluten) bevat kan ik dit toch eten. Het grootste voordeel ten opzichte van glutenvrije corn flakes is voornamelijk de prijs…


 3. Knackerbrod

  Ideaal wanneer het brood een keer op is, of als je gewoon iets anders wilt. Een lekkere cracker. Deze is absoluut mijn favoriet. Ik schreef er al eerder deze blog over.


 4. Yildriz cocktailsaus

  Ik weet niet zo goed waarom, maar zoveel merken voegen óf melk of tarwe toe aan de cocktailsaus. En dat terwijl een broodje shoarma toch echt niet zonder kan ;-).  Gelukkig is de Yildriz cocktailsaus wel tarwevrij. Het bevat wel gerstemoutazijn.


 5. Honey BBQ chips

  Chipsmonster als ik ben, was ik zoooo blij toen ik ontdekte dat deze chips geen melk én geen tarwe bevat. Omdat het wel gerst bevat is het niet glutenvrij. Sinds de paparika chips van Croky glutenvrij zijn wissel ik deze af. Wil je tips over tarwe en melkvrije chips? Lees dan deze blog.


Daarnaast zijn er een flink aantal mensen die ook spelt kunnen verdragen. Maar omdat spelt wel tot de tarwesoorten behoort, én in veel “spelt” producten toch tarwe wordt toegevoegd, ben ik hier wel voorzichtig mee. Eigenlijk vind ik alleen bij AH en Ekoplaza echte speltproducten.

Heb jij misschien nog aanraders die tarwevrij zijn?