Begin dit jaar bezochten we een open dag van een natuurpark. Voor de kinderen waren er een aantal activiteiten, waaronder popcorn maken boven een kampvuur. En dan niet in aluminiumfolie maar in een soort grote theezeef. Op dat moment hadden we geen tijd om dat daadwerkelijk te gaan doen, maar we onthielden het wel.

Later bleek deze grote theezeef een ouderwetse zeepklopper te zijn. O.a. verkrijgbaar bij winkels zoals Dille & Kamille. Eenmaal de zeepklopper in huis, begon de zoektocht naar de juiste mais om popcorn van te maken. Dat viel niet mee maar uiteindelijk vond ik in een grote AH deze pofmais van Smaakt.

Op een nazomerse avond ging het kampvuur aan en gingen we proberen om popcorn te maken. Nou dat viel niet mee. Maar uiteindelijk is het wel gelukt om wat popcorn te maken. Wil je dit ook eens proberen? Dan heb ik de volgende tips:

Wat heb je nodig?

  • Wacht tot het hout in het kampvuur al veel heeft gebrand, Daarna is het hout namelijk het heetst, zonder dat je in de vlammen komt.

    Jammie!

  • Doe niet teveel mais in de zeef. Hoogstens 1 laagje en niet de hele onderkant van de zeef bedekken.
  • Spray een klein beetje olie op de mais (bij te weinig olie wordt de popcorn te droog, bij teveel olie plakt de mais aan elkaar waardoor het niet goed poft).
  • Doe er pas na het poffen wat poedersuiker op. Als je dit al boven het vuur doet verbrand het te snel.
  • Bevestig de zeepklopper aan een houten stok, enerzijds omdat de zeepklopper heel heet wordt, anderszijds omdat je het anders niet dicht genoeg bij het vuur kunt houden.

Op een later moment besloten we ook een poging te wagen met de pofmais op de bbq. En eerlijk gezegd beviel ons dat net iets beter. Het gaat een stuk sneller aangezien kolen heter zijn en je geen “last” hebt van de vlammen. Daarnaast zou je in die gevallen de zeepklopper ook zonder stok kunnen gebruiken omdat je de klopper op het bbqrooster kunt leggen.

Popcorn op de bbq

Al met al een leuke tip voor als je een keer iets anders wilt doen bij het kampvuur dan brood bakken op een stok of marshmallows roosteren!

Zoals ik al zei… het is niet echt eenvoudig. Ook mislukte popcorn hoort erbij 😉