2 jaar geleden schreef ik een het al in een review over de glutenvrije en melkvrije kruidnoten van Conseza (lees hier), dit zijn voor mij meer kleine speculaasjes dan pepernoten of kruidnoten. Dit inspireerde me echter wel om daarmee kleine gevulde speculaasjes te maken die zowel glutenvrij als koemelk- en lactosevrij zijn.

Technisch gezien zal het volgende een recept genoemd mogen worden. Echter is het meer een bouwplan aangezien ik voornamelijk met kant-en-klare ingrediënten werk. Uiteraard kan je ook alles zelf maken, maar soms is het nou eenmaal zo fijn als je snel en makkelijk iets lekkers in elkaar kunt zetten.

Ingrediënten en werkwijze

  • 1 of 2 pakjes Conzenza kruidnoten
  • 1 ei
  • 1 pakjes amandelspijs van Dr Oetker
  • Een paar garneer amandelen
Super simpel toch?

Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden. Daarna maak je het amandelspijs. Dit doe ik bij voorkeur in een stevig plastic zakje, dan krijg je namelijk geen vieze plakhanden. Daarvoor snij ik eerst het blok in stukjes, doe die in een zakje en voeg daaraan de helft van een losgeklopt ei toe (let op, de andere helft van het ei heb je nog nodig). Even kneden en alle klontjes fijn knijpen en klaar!

Ik maak deze kleine gevulde speculaasjes in mini muffinvormpjes (te koop bij HEMA, klink hier voor de link). Niet zozeer omdat het spijs zal uitlopen, met met name omdat ze dan stevig rechtop blijven staan tijdens het maken en bakken.

Deze vormpjes vul je allemaal met 1 kruidnoot die je met de bolle kant naar onderen legt. Het is handig om deze daarna alvast op een bakplaat te zetten.

Daarna gebruik het zakjes waarin ik het spijs heb gemaakt ook als spuitzak. Dit door er een hoekje uit te knippen. Vervolgens spuit je op elke kruidnoot een beetje spijs. Daarbovenop komt weer een kruidnoot (met de bolle kant naar boven) en die druk je licht aan.

Tenslotte gebruik je het overgebleven halve ei om de koekjes mee te bestrijken. Daarna een amandel erop die je ook nog licht met ei bestrijkt.

Vervolgens zet je de bakplaat ongeveer 10 minuten in een oven van 180 graden (uiteraard is de exacte tijd en warmte afhankelijk van jouw oven).

En klaar! Je kunt de mini gevulde speculaas direct eten, maar als het je lukt om een aantal een dag of 3 te bewaren dan worden ze eigenlijk nog lekkerder omdat de speculaas dan iets zachter wordt ;-).