Iedereen die glutenvrij, tarwevrij en/of (koe)melkvrij moet eten zal me begrijpen. Als je op een middag of avond zin hebt in een lekkere koek of een gebakje dan zal je zelf aan de slag moeten. En helaas bedenk ik pas op het laatste moment dat ik eigenlijk nog wel iets wil bakken, maar heb ik geen zin om dan ook nog eerst naar de supermarkt te gaan voor alle ingredienten.. Kortom, ik ben een soort  last-minute bakkerij.

Inmiddels heb ik dus ook een lijstje van basisingredienten die ik vrijwel altijd in huis heb. Simpelweg omdat je hiermee een flink aantal dingen kunt maken. Voor wie bovenstaande herkent en ook zo baalt als je bij elke baksessie eerst naar de supermarkt moet, dan heb je hier vast iets aan!

De ingrediënten:

 1. Glutenvrije bakmix (bijvoorbeeld van Schar of Albert Heijn)
 2. Kristalsuiker
 3. Poedersuiker
 4. Stokjes vanillie
 5. Eieren
 6. Plantenmargarine (ik gebruik die van Albert Heijn)
 7. Rozijnen
 8. Amandelmelk
 9. HAK kersen vlaaivulling
 10. Bladerdeeg (de rol van Schär is hierbij mijn favoriet)
 11. Zakjes bakpoeder
 12. Zakjes gist
 13. Zonnebloemolie
 14. Zout
 15. Cacao

De recepten:

En met deze ingrediënten maak je minsten 15 verschillende baksels, Variëren is dus geen probleem!

 1. Cake naturel
 2. Chocoladecake
 3. Cake met rozijnen

4. Koffiebroodjes

Croissants, chocoladebroodjes en koffiebroodjes, ik ben er dol op! Ik kwam erachter dat je deze koffiebroodjes eigenlijk heel eenvoudig zelf kunt maken.
5. Kersen crumble taart
Glutenvrije en melkvrije kersencrumble
In tegenstelling tot de meeste crumbles heeft deze taart wel een bodem van koek. En dat zonder eerst het deeg uit te rollen, dus erg simpel en snel.

6. Crumble taart met roomvulling

Wanneer je het crumbledeeg uit het bovenstaande recept maakt en deze vult met de banketbakkersroom ipv kersen (de room uit mijn  koffiebroodjes recept) dan krijg je ook een heerlijke  taart.

7. Rustieke cookies naturel
8. Rustieke chcocoladecookies (simpelweg wat cacao aan het deeg toevoegen)

Makkelijke glutenvrije en koemelkvije koekjes bakken

Een super simpel recept voor zelfgebakken koekjes, glutenvrij en melkvrij. Zelfs de deegroller kan in de kast blijven. Bekijk de video voor een instructie.

9. En met ditzelfde recept én een deegroller maak je overigens ook de gewone zandkoekjes zoals deze:

Glutenvrije en koemelkvrije koekjes

10. Donuts

Donuts maken blijkt minder moeilijk dan gedacht, ook wanneer ze glutenvrij en melkvrij zijn. Je moet er alleen wel even de tijd voor nemen.

11. Kersenflap XL (of Kersenflapjes)
Door in dit recept de appel te vervangen voor de HAK kersenvulling maak je een heerlijke kersenflap. Wanneer je kleine plakjes bladerdeeg hebt zijn kleine flapjes uiteraard ook net zo lekker.

Glutenvrij bladerdeeg kan best lastig zijn om mee te bakken. Door er zo min mogelijk mee te doen krijg ik het beste resultaat. Daarom deze appelflap XL.

12. Soesjes

Hoewel het nog op mijn bak-to-do-list staat, weet ik wel dat je met deze ingrediënten ook soezendeeg kunt maken. Die kan je vullen met slagroom (mocht je dat toevallig in huis hebben) maar anders is dat ook heel lekker met banketbakkersroom. Het recept daarvoor vind je in mijn recept voor koffiebroodjes.

13. Merengue

Voor een lekkere merengue heb je niet meer nodig dan eiwitten en suiker (in ieder geval kristalsuiker en evt ook poedersuiker). Op de website van Laura’s Bakery lees je hier alles over de verschillende soorten én de recepten.

14. Merengue kersentaart

Merengue met room en kersen

Wanneer je van het merengue schuim een soort schuitjes maakt, dan kan je er vervolgens een heerlijk gebakje mee bouwen. Beetje banketbakkersroom erin (de eidooiers heb je immers toch over van de eiwitten die je voor de merengue gebruikt) en daarna een laagje HAK kersenvulling. Heerlijk! Die keer dat ik deze maakte had ik tevens nog een glutenvrij Oreo koekjes die ik maalde en er overheen strooide.

15. Zoete stengels

Net zoals je hartige kaasstengels maakt, kan je hier ook een zoet variant van maken. Simpelweg de kaas en kruiden vervangen voor wat kristalsuiker (evt lekkerder gemaakt met wat vanille. In dit recept zie je hoe ik kaasstengels maak.