20160728_143343Sinds mijn dochter 4 is en naar de kleuterschool gaat, zijn we (uiteraard) toegetreden in de wereld van speeldates en kinderfeestjes. Bij vrijwel elk feestje dat ze nu gehad heeft was cake, koekjes of pannenkoeken versieren een vast onderdeel.

Ik merk dat het voor ons heel vanzelfsprekend is dat dit gewoon kan als je melkvrij moet eten, maar voor veel anderen niet. Daarom in deze blog tips en hopelijk inspiratie voor een middagje versieren. Een van de lievelingsactiviteiten van beide mini-Jansens.

Deze versieringen gebruik ik ook voor de verjaardagstaarten, die ik dus sinds de intoleranties ook zelf maak. En dat is nog leuk ook ;-).

Gelukkig is er qua koek en cake versieren (zonder melk en gluten) genoeg variatie. Daarom geef ik je 5 opties voor de onderlaag en 5 ideetjes voor “de spikkels”.

Onderlaag:

1. Glazuur

Deze versiering is in huize Jansen de ware favoriet. Glazuur maak je super simpel door poedersuiker in een bakje te doen. Een theelepel water erbij en roeren maar. Is het nog iets te dik? Doe dan eerst een halve theelepel water erbij. Het wordt heel snel te dun.

20160728_142746 20160728_143031 20160728_143138

Toch iets te dun geworden? Doe er dan gewoon nog wat poedersuiker bij.

Om het extra leuk te maken gebruiken we vaak de eetbare kleurstoffen van Dr. Oetker. Voeg 1 druppel toe voor een lichte pastelkleur, en een paar druppels voor een heldere kleur.

2. Botercreme

Deze laag vinden wij het lekkerst als een laagje op een cake of brownie, maar kan ook goed tussen twee koekjes (zoals Oreo). Tevens gebruik ik dit onder fondant bij een verjaardagstaart.

Om zelf botercreme te maken gebruik je plantaardige margarine. Bijvoorbeeld een pakje plantaardige margarine van AH. De verhouding is 1 op 1, dus bijv 250 gr plantaardige boter met 250 gram poedersuiker. Simpelweg de helft van de poedersuiker mixen (mixer met gardes) met de boter. Als dat vermengd is de rest van de poedersuiker toevoegen. Evt met een eetlepel melk (amandel, soja etc).schermafbeelding-2016-10-24-om-21-16-24Het is vooral belangrijk dat het een hele luchtige crème is. Maak je deze al in het voren? Dan klop ik het het meestal nog even op voordat ik het ga gebruiken.

3. Chocolade

Chocolade is natuurlijk altijd goed ;-). Er zijn verschillende mogelijkheden. Het meest simpel is het gebruiken van chocopasta voor op brood (bijv van het goedkope merk van AH). Dit zal echter wel zacht blijven.

choco 20161022_093102 20161022_094234

Wil je echte chocolade dan kan je uiteraard een reep chocolade smelten. Ook deze versie van Dr. Oetker vind ik er handig. Tevens is chocolade erg geschikt voor het “vastzetten” van fruit zoals aarbeien of frambozen.

20161022_095530

4. Jam

Jam meng ik altijd met een theelepel water voordat ik het gebruik. Dan wordt het iets vloeibaarder. Dit leent zich het best voor een vulling tussen twee koekjes of iets wat je daarna direct opeet. Het blijft vloeibaar dus kan het een knoeiboel worden in de koekjestrommel.

20160820_115630

5. Fondant / Marsepein

Ook met fondant of marsepein kan je prima koekjes of cakjes versieren. Ik “plak” deze vast met een van de bovenstaande smeersels.

Fondant of marsepein koop ik altijd en kant en klaar. Wil je een taart bekleden met marsepein? Koop dan een grote uitgerolde rol. Succes verzekerd!

schermafbeelding-2016-10-24-om-21-07-21

“Spikkels”

Als de onderlaag erop zit kan deel 2 van het versieren beginnen. Ook daarin zijn er meer dan genoeg mogelijkheden. Wil je hierin echt veel keus? Rij dan eens naar een supermarkt in Duitsland. Tjee wat een keus en voordelige prijzen!

1. Hartjes / confetti / parels

De echte discodip bevat volgens mij altijd tarwe, maar veel andere varianten niet. Dus in onze kast vind je meestal wel hartjes, hageltjes, parels, confetti etc.

20161022_093449 20161022_093512 20161017_201849

2. Chocoladeletters

Met pakjes kleine chocoladeletters maak je elke cake of koekje in een handomdraai heel persoonlijk. Bij ons hebben de letters alleen de uitdaging om ook daadwerkelijk op het koekje te komen en niet in de mondjes te verdwijnen.

20160728_141859

3. Fondant / marsepein

Wanneer je het marsepein of fondant uitsteekt met een (koekjes)uitsteker dan maak je de meest leuke versiersels voor op een cakeje. Wij doen dit bijvoorbeeld ook vaak met een verjaardag. Uiteraard met het cijfer van de nieuwe leeftijd.

SAMSUNG

4. Hagelslag

Ga je spontaan iets versieren dan biedt de kast met zoet beleg meestal wel uitkomst. De hagelslag of vlokken geven een super leuk resultaat.

20161009_132756

5. Oogjes / Mondjes

Een van de toppers uit de Duitse supermarkt zijn voor mij de oogjes en mondjes van suikerwerk. Met de oogjes maak je heel makkelijk een (soort van) Minion en met de mondjes de meest leuke gezichten.

20160728_143422 20160728_145207