eten & drinken - wonen - kids - DIY

5 x koemelkvrij, lactosevrij én glutenvrij “room”ijs

Met het eerste echte lenteweer in het verschiet krijg ik acuut zin in ijs. Hoewel ik niet zo’n ijsmonster ben (voorheen bestelde ik in restaurants ook geen ijs als dessert), kan ik wel erg genieten van een ijsje in de zon.

Nou heb ik het geluk dat er in ons dorp een hele goede ijssalon zit die ook nog eens gluten- én melkvrije hoorntjes heeft. Maar daar komt bij dat ik niet enorm gevoelig ben voor sporen van melk of gluten. Wanneer je dat wel bent dan kan ik me voorstellen dat een ijssalon toch een no-go area is.

Maar geen nood,  er is ook in de supermarkt melkvrij én glutenvrij “room”ijs te koop. Omdat ik zelf echt niet van sorbetijs houd, ben ik altijd op zoek naar alternatieven. Ik zette deze voor je op een rij:

 1. Vegan Ben & Jerry’s

  Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dan Ben & Jerry’s hun vegan ijs nu ook in Nederland op de markt hebben gebracht. Een van deze smaken is niet alleen melkvrij maar ook glutenvri, de Chunky Monkeyj. Ik schreef daar eerder deze blog over.

  De melkvrij én glutenvrije variant van Ben & Jerry’s

 2. Vegan Cornetto

  Met deze introductie ben ik echt zooooo blij. Nadat ik 4 Albert Heijn’s bezocht had én een AH medewerker 2 keer in het magazine heb laten zoeken, had ik het “goud” in handen.  Deze vegan Cornetto is daarnaast ook nog eens glutenvrij (Jippie!!)

  Het soja ijs is heerlijk zacht en romig, grote stukken chocolade en nootjes bovenop, en het hoorntje is krokant en voorzien van de welbekende chocolade binnenkant. Ze zijn van een iets kleiner formaat, voel je je net iets minder schuldig 😉 .

 3. Prof. Grunschnabel

  Voor wie houdt van bijzondere smaken zijn de smaken van Prof. Grunschnabel een genot. Ik ben zelf meer van de klassieke smaken. Deze onderste twee heb ik wel goedgekeurd 😉 . Dit ijs wordt gemaakt op basis van kokosmelk en is daarmee ook nog eens sojavrij.

 4.  Dutch Frozen
  Mijn absolute favo van vorig jaar waren de “magnums” van Dutch Frozen, ook gemaakt op basis van kokosmelk. Ik schreef er deze blog over. Tot mijn verdriet zijn deze bij Albert Heijn of een andere grotere supermarkt niet meer verkrijgbaar.
  Uiteraard heb ik aan Dutch Frozen gevraagd of dit heerlijke ijs nog wel ergens verkrijgbaar is.  Het blijkt dat ze  nog wel verkocht worden (gelukkig) maar enkel bij Marqt en Orcanic Bio winkels. Zij hebben een aantal vestigingen in de randstad, helaas voor mij te ver weg… snik ;-(
 5. Ola swedisch Glace
  Tot voor kort had Ola 2 soorten ijs op basis van Soja. Een vanille en een frambozen variant. In huize Jansen waren we vooral fan van vanille. Het viel me echter op dat ik deze al een tijdje niet had gezien.
  Uit navraag bij Ola bleek dat de vanillie versie inderdaad niet meer op de markt is, het frambozen ijs nog wel. Deze is verkrijgbaar bij Jumbo.
  Ik heb goede hoop dat het hier niet bij gaat blijven. Vegan is hip en daardoor komen er steeds meer plantaardige ijssoorten op de markt. En hoewel het vegan gebeuren ver van mij af staat, vind ik dit gevolg wel heel fijn. In België lanceerde Alpro al eerder dit jaar 3 soorten ijs (zie dit artikel), hopelijk zien we deze binnenkort ook in Nederland.

1 reactie

 1. Evelien

  Ola Swedish Glace…
  was inderdaad het allerlekkerste lactosevrije ijs dat ik ooit gegeten heb. Er waren zelfs 3 varianten chocolade, vanille en frambozen. De grote AH’s hebben ze het langst verkocht, maar ook zij zijn gestopt.
  Ola heeft ze allemaal uit het assortiment gehaald, ik heb daar in begin 2019 contact met hun over gehad. Volgens mij is het grotendeels te wijten aan de naam. Omdat het als “glace” in de voorraadlijsten van de supermarkten stond ipv onder “ijs”, wisten de meeste winkels niet eens dat ze het in het assortiment hadden, ze konden het zelfs bijna niet vinden als ze er speciaal naar zochten. Ola liet weten dat ze niet weten of het ooit terugkomt in het assortiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑