eten & drinken - wonen - kids - DIY

5 x speltbrood (melkvrij)

op-een-rijSinds ik mijn blog heb ben ik al een aantal keer gevraagd welk brood ik eet. Daardoor besefte ik dat ik inmiddels alweer een flink aantal brood varianten hebt ontdekt die tarwe- en melkvrij zijn.

Het belangrijkste bij speltbrood is na te gaan of het écht geen (gewone) tarwe bevat. Er zijn tal van broden die spelt worden genoemd, maar toch tarwemeel bevatten. Of andere tarwe-ingredienten, zoals bij Jumbo. Omdat we bij mijn werk alle boodschappen bij Jumbo bestellen heb ik een tijdje dat speltbrood gegeten. Het bevat tarwe enzymen, ik dacht dat dit misschien niet erg zou zijn. Maar na een week of twee merkte ik toch dat mijn psoriasis weer op kwam zetten en ik vermoeid werd. Dus blijkbaar reageer ik toch ook op de enzymen van tarwe.

Wat er wel kan? Genoeg! Een pistolet voor het weekend, een zachte bol voor bij een (glutenvrije) kroket, een pitabroodje voor vlees of om een pizza mee te maken en natuurlijk “gewone” boterhammen.

 1.  Deze afbakbroodjes van AH, Liefde & Passie zijn mijn favoriet. Zo lekker! Ook mijn familieleden die wel tarwe mogen eten het met smaak. Ze zijn heel goed in de vriezer te bewaren dus ik heb altijd een zak (zijn per 4 verpakt) in de vriezer liggen. Let op; AH heeft in de Excellent reeks ook spelt afbakbroodjes, maar deze bevatten tarwe.
  schermafbeelding-2016-11-09-om-20-43-10
 2. Pita broodjes zijn echt multi-multi-multi inzetbaar. Ik eet deze met een laagje chocopasta ertussen als een zoete traktatie. Bak ze af, snij ze in reepjes voor ’s avonds bij de borrel. Bestrooi ze met schapenkaas en pesto, even in de oven als een kaasbroodje. Maar ook met een hamburger ertussen zijn ze heerlijk!
  Daarnaast kun je deze makkelijk buiten de vriezer bewaren. Bijvoorbeeld ideaal op vakantie. Heb je toch altijd de mogelijkheid om een broodje te eten.
  Deze variant is van Jumbo, maar ze zijn tevens bij een aantal AH vestigingen verkrijgbaar.
  schermafbeelding-2016-11-09-om-20-31-45
 3. Dit Liefde en Passie speltbrood is mijn dagelijks ontbijt en lunch. Heerlijk! Het smaakt vrijwel hetzelfde als het brood van punt 1 en is ook van AH. Het enige nadeel is dat het vrij snel droog wordt. Maar gelukkig heb ik een broodbox van Tupperware en daardoor blijft het echt langer vers. Misschien valt het op dat op de onderstaande foto het brood in een andere zak zit. Dat komt omdat de oorspronkelijke zakken niet zo diepvries-proof zijn. Ik vraag daarom altijd of ze het brood in een gewone zak willen doen (meestal snijden ze het vers en moet het toch nog in een zak).schermafbeelding-2016-11-09-om-20-43-55
 4. Sinds kort heeft AH ook deze versie speltbrood. Het is een brood dat heel fijn is en zonder pitten en zaden. Qua smaak vind ik het iets minder lekker dan het Liefde en Passie brood, maar het is dan ook iets goedkoper. Deze eet ik eigenlijk alleen wanneer ik een keertje iets anders wil. Ik denk dat dit brood vooral geschikt is wanneer kinderen speltbrood moeten eten en ze geen “pitjes”  willen.schermafbeelding-2016-11-09-om-20-30-49
 5. Zachte broodjes zijn niet alleen zeldzaam in een tarwevrije variant, maar ook een koemelkvrij bolletje is een uitdaging. Maar gelukkig is er deze variant, heerlijk! Aan de binnenkant is het een fijne structuur.
  schermafbeelding-2016-11-09-om-20-31-06
  Ik ben natuurlijk heel benieuwd of er nog ergens een melkvrij speltbrood is wat ik echt een keer zou moeten proeven. Heb jij een tip voor me?

2 reacties

 1. Giny Maessen

  Bij Bisschopsmolen in Maastricht, ook online te bestellen.

 2. Sarah

  Bedankt hiervoor! Ikzelf eet vegan en graanvrij, maar bij mijn zoontje werd net een intolerantie voor tarwe en melkproducten vastgesteld, en hij was zo verdrietig dat hij de zondagse broodjes niet meer zou mogen. Hiermee komen we al n heel eind!! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑