eten & drinken - wonen - kids - DIY

Alpro slagroom vs Topping van AH

Wie op Facebook actief is heeft het vast al voorbij zien komen, de nieuwe plantaardige slagroom van Albert Heijn die ze Topping noemen. Een spuitbus met daarin een slagroom op basis van soja. Hiermee melkvrij maar ook glutenvrij.

Uiteraard was ik direct heel benieuwd. Hoe zou het smaken, is het wel luchtig en zakt het net zo snel in als “Cuisine soya” van Alpro. Tijd voor een test 😉

Allereerst de testopstelling. Met de hete temperaturen deze week besloten we deze slagroom te testen met chocolade ijs (ook van Alpro) in plaats van warme chocomel.

Zoals je misschien ziet klopt ik de slagroom van Alpro niet met een mixer maar gebruik ik daarvoor een kidde. Daarmee krijg je deze slagroom luchtiger en steviger dan met een mixer, en daarbij is het natuurlijk veel eenvoudiger. Maar in deze test ga ik er even vanuit dat niet veel van jullie een kidde hebben.

Het viel ons allereerst op dat de Topping iets luchtiger oogt omdat het als het ware luchtbelletjes lijkt te bevatten. De Alpro Cuisine lijkt iets romiger.

Maar uiteraard is de smaak het belangrijkst. En deze is echt totaal verschillend. Zo is de Topping veel zoeter dan de Alpro variant. En dat terwijl ik aan de Alpro Cuisine al een theelepel suiker heb toegevoegd (wat volgens de verpakking eigenlijk niet hoeft). Als je naar de ingrediënten kijkt is dit duidelijk te verklaren.

De Topping bevat met 100 gram slagroom 11 gram suiker en Alpro slechts 3,3. Laten we hier de suiker bij optellen die ik toevoegde (zo’n 3 gram op 100 gram slagroom), dan bevat de geteste Alpro 6,3 gram suiker.

Maar de zoetigheid is niet het enige verschil. De Topping smaakt ook “frisser” en heeft iets minder de specifieke soja nasmaak. Volgens mijn dochter was er geen twijfel, de Topping was véél lekkerder. Volgens meneer Jansen (de enige in huis die wel gewone slagroom eet) smaakt de Topping meer als gewone slagroom dan de Alpro variant. Dit komt door de smaak én de consistentie.

Mijn grootste frustratie bij de Alpro Cuisine Soya is echter dat het zo snel inzakt. Ook al voeg ik wat klopfix toe. Dus er kwam een tweede test; “de-inzak-test”.

Het uiterlijk van de slagroom bij aanvang
Het resultaat na 15 minuten

Wat opviel was dat de Topping langer luchtig blijft, de Alpro wordt vrij snel nattig en glad aan de bovenkant. Er is echter wel een ander groot verschil:

De Topping zakte veel meer in dan de Alpro Cuisine soya. De Alpro werd wel glad maar behield zijn vorm als room. Bij de Topping lijkt het alsof deze luchtiger blijft, maar hierbij zakt de vloeistof naar onder.

Al met al zie ik veel voordelen van de nieuwe Topping van AH. Naast dat wij deze lekkerder vinden, is een spuitbus zoveel handiger. Je kunt elke keer een klein beetje gebruiken, deze makkelijk meegeven (bijvoorbeeld met een kinderfeestje wanneer ze cake gaan versieren) en je het is meteen klaar voor gebruik. Voor ons duidelijk een winnaar van deze test.

Ik kocht deze Topping bij Albert Heijn, de prijs is 1,59. Ter vergelijking, de Alpro Cuisine soya koop je voor 1,65 (o.a. bij Jumbo) en bevat dezelfde hoeveelheid.
Onderstaand voor de volledigheid een foto van alle ingrediënten.

1 reactie

  1. Lucia

    Dankje voor de vergelijking! Ik ben een groot fan van de Alpro cuisine omdat deze ook goed in baksel te verwerken is waar je de slagroom samen met andere producten wilt opkloppen, zoals een kwarktaart. Dat gaat lastiger met de AH topping. Jammer dan ook dat de Alpro slagroom in steeds minder supermarkten te krijgen is. Ik fiets er voor om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑