Appeltaart-cake koemelkvrij en glutenvrijIn onze familie is een versgebakken appeltaart toch wel de meest favoriete taart. Toen ik op een gegeven moment beloofd had om iets te maken, maar écht geen zin had om deeg te maken, een springvorm te bekleden én heel veel appels te schillen, bedacht ik deze appeltaart-cake.

Bij de meeste appelcakes die ik ken wordt er ofwel alleen appel gebruikt en geen rozijnen, wordt de appel door de cake gemengd óf wordt de appel er bovenop gelegd waardoor je cake met gedroogde appel krijgt en deze erin zakt.

Bij deze cake is de bovenkant eigenlijk hetzelfde als dat van appeltaart en daaronder een luchtige cake. Simpelweg omdat het “op de kop” bakt.

Lees verder voor de ingredienten en werkwijze:

Ingredienten

  • +/- 4 grote appels
  • Handje rozijnen
  • 200 gram suiker + suiker voor op de appels
  • 200 gram glutenvrije bakmix (bijv van Albert Heijn of Schär)
  • 200 gram plantaardige boter (bij Plantenmargarine van Albert Heijn)
  • 3 eieren
  • Kaneel

Werkwijze

  1. Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier (erg belangrijk bij deze cake)
  2. Schil de appels en snij ze in stukjes
  3. Maak de appels op smaak met suiker, kaneel en rozijnen. Op dezelfde manier als je bij appeltaart doet. Ik proef altijd even en als ik (koud) voldoende zoet en kaneel proef dan is het ok. Zijn je appels erg vochtig? Dan kan je er evt nog een lepel glutenvrije bakmix doorheen mengen.
  4. Verdeel het appelmengsel over de bodem van de vorm. Zijn je appels erg vochtig? Dan kan je er evt nog een lepel glutenvrije bakmix doorheen mengen.
  5. “Smelt” de boter in de magnetron tot deze zacht is (hoeft niet vloeibaar te zijn, mocht dat per ongeluk gebeuren dan is dat geen probleem)
  6. Verwarm de oven voor op 175 graden
  7. Meng de suiker en boter met een garde
  8. Klop dan 1 voor 1 de eieren er doorheen met een garde (pas als het eerste ei is opgenomen voeg je de volgende toe)
  9. Voeg de bakmix er in 3 gedeeltes aan toe en roer elke keer weer goed door met de garde
  10. Verdeel dan voorzichtige de cakemix over het appelmengsel in het bakblik. Ik gebruik hiervoor meestal een ijslepel, maar met 2 lepels gaat het ook prima. Zorgt dat je veel kleine hoopjes neerlegt die je vervolgens gelijk smeert. Als je de cakemix teveel wilt verdelen dan gaat de appel mee
  11. Bak de cake in circa 45 min op 175 graden
  12. Om te controleren of de cake gaar is prik je er met een sateprikker in na 45 min. Zit hier geen natte cakemix op? Dan is de cake gaar
  13. Laat de cake eerst een tijdje afkoelen en keer het dan om op een plank (met het bakpapier er nog op)
  14. Daarna verwijder je voorzichtig het bakpapier en laat je het verder afkoelen.

koemelkvrije en glutenvrije Appeltaart-cake koemelkvrij en glutenvrij

P.s. Heb je een grotere vorm of wil je een hogere cake? Gebruik dan 300 gram suiker, boter en bakmix en 4 eieren.