eten & drinken - wonen - kids - DIY

Koude chocolademelk; het is wat….

Chocolademelk. Sinds we hier bijna allemaal koemelkvrij eten & drinken in huize Jansen is dat best een dingetje. Dat klinkt misschien gek (of stom), daarom vertel ik je eerst waarom dat zo is. Daarna een fijne oplossing 😉 .

Vooral mijn dochter was altijd gek op Chocomel.  Ik kan wel zeggen dat het haar lievelingsdrankje was. De meest eenvoudige oplossing is deze te vervangen door Alpro soya choco. Die smaakt echt wel lekker, is volop verkrijgbaar en in handige kleine pakjes. Echter wil ik niet dat de kids teveel soja binnenkrijgen. Aangezien ze ook al Alpro “yoghurt” krijgen wil ik eigenlijk verdere soja inname minimaliseren.

 

Tweede alternatief voor ons was de rijstmelk variant. Nadeel voor ons was dat deze alleen bij Jumbo verkrijgbaar was (en een eindje rijden), maar inmiddels is deze uit het assortiment. Ander groot nadeel van de chocolade rijstmelk zijn de witte vlokjes die erin zitten. Wanneer je met een rietje vanuit een klein pakje drinkt is dat niet zo’n probleem, maar in een glas ziet het er echt onsmakelijk uit (en onsmakelijk + kids = geen goede combi…). Ik heb zelfs in het begin een pak weggegooid omdat ik dacht dat het bedorven was.

Daarna hebben we de havermelk variant geprobeerd. Die werd door dochterlief niet goed ontvangen. “een gekke nasmaak” luidde het oordeel. Hmm, we gaven de moed niet op en we zochten  verder.

Voor mijn zoontje maak ik soms van koude geitenmelk chocolademelk door deze te mengen met Nesquik (dat is melkvrij). Echter kreeg ik het tot voor kort niet voor elkaar om dat (met koude melk) zonder klontjes te mengen. Met als gevolg wederom een onsmakelijk gezicht en dus…. exact;  geen succes. Daar komt bij dat mijn dochter geen geitenmelk lust, dus voor haar was dit sowieso geen alternatief. En natuurlijk weet ik dat Nesquik op de suikerladder een hoge score geeft, maar wat mij betreft is dat geen probleem bij iets dat je af en toe drinkt.

Hoe de chocomelk eruit ziet als je de melk in een keer aan de Nesquik toevoegt

MAAR… inmiddels hebben we hier dé manier gevonden om koemelkvrije chocomelk, met een minimale hoeveelheid aan soja (het bevat wel sojalectine)  te maken zonder klontjes. Wellicht ben ik de laatste op deze aarde die nu (pas) bedenkt om het op deze manier te doen, maar indien dat niet het geval is dan hebben jullie misschien iets aan het onderstaande. Als basis gebruik ik ongezoete amandelmelk. Naar mijn idee is dit qua smaak de meest neutrale melkvervanger.

De bereidingswijze volgens Nesquik

Onze werkwijze:
 1. 2 lepels Nesquik in een glas..
 2. Een heel klein scheutje koude amandelmelk erbij en roeren tot je een egaal “papje” hebt.
 3. Dan een iets groter scheutje amandelemelk erbij om het papje vloeibaarder te maken.
 4. En dan beetje bij beetje al roerende de beker volmaken.
 5. Voila! Koude chocolademelk zonder koemelk en zo min mogelijk soja.

 

 

 

3 reacties

 1. Ohana

  Hier favoriet de volgende combinatie: haverchoco van Oatly met een flinke scheut ongezoete amandelmelk. Geen klontjes, minder hoog in suiker, en een heerlijk romige smaak. (Zelf drink ik bijna half om half)
  Groetjes Joke

 2. Erika

  Eerst een papje maken is een eeuwenoude beproefde methode om klontjesvrije sauzen en custardvla te maken. Was ik vergeten toen ik ooit tegen hetzelfde probleem met Nesquick opliep.

 3. Sara

  Haha ja dat is nu hoe je nesquick choco maakt (of wat voor drank met poeder ook). Maakt verder niet uit wat voor melkproduct je gebruikt. Alles behalve water werkt prima en nesquick smaakt zo sterk dat het qua smaak toch alles zal overheersen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑