eten & drinken - wonen - kids - DIY

Brood, écht brood (koemelkvrij, lactosevrij en glutenvrij)

Wat een verrassing. In mijn mailbox kreeg ik van Consenza de vraag of ik hun nieuwe glutenvrije (en tevens melkvrije) verse brood wilde testen. Aangezien ik over vrijwel alles van dit merk enthousiast ben, was ik direct enthousiast. Al na 2 dagen lag er thuis een pakket met 3 broden op me te wachten, dat moest natuurlijk direct getest worden!

Aangezien ik met mijn tarwe-intolerantie wel spelt kan verdragen, eet ik meestal het speltbrood van AH (volgens mij het enige speltbrood waar geen tarwe aan toegevoegd wordt). Om deze test echt goed uit te voeren had ik de hulp van mijn zus (met coeliakie) nodig, zij is immers de echte ervaringsdeskundige op het gebied van glutenvrij brood (of iets wat ze brood noemen, er ook zo uit ziet, maar smaakt naar kauwgom…)

Assortiment

Ik ontving van Consenza 3 verschillende broden. Het assortiment is echter nog uitgebreider. Dus of je nou liever een wit broodje hebt of iets met zaden of pitten, er is keus genoeg.

Het volledige assortiment is nu o.a. verkrijgbaar bij de Glutenvrijewebshop. Het verse brood wordt op dinsdag gebakken en wordt daarom altijd op woensdag bezorgd. Gelukkig zijn de verse broden wel geschikt om in te vriezen, dus je kunt het bewaren tot het moment dat je het wilt gaan eten. Na het invriezen kan je ze laten ontdooien in de oorspronkelijke verpakking en dat gaat met nagenoeg geen smaakverlies.

Al moet ik zeggen dat het brood wat ik op woensdag ontving en heb doorgesneden, op vrijdag nog steeds zacht en lekker is!

Dit assortiment kan heel goed bij “de bakker om de hoek” verkocht worden. Doordat alles in een ovenfolie verpakt is kunnen ze garanderen dat het in een gewone bakkerij toch glutenvrij blijft. Het brood wordt dan op woensdag bij de bakker verkocht en kan t/m zaterdag verkocht worden. De houdbaarheidsdatum is dan altijd t/m zondag.

Dus ik zou zeker even bij de bakker in jouw dorp of stad polsen of ze dit in het assortiment op kunnen nemen!


Bereiding

De broden zijn per stuk verpakt in folie. Hoewel het niet op de verpakking staat, schatte ik zo in dat het om ovenfolie ging. Ik heb wel eens de hotdogs van Consenza en deze hebben dezelfde folie. Bij navraag bleek het inderdaad om ovenfolie te gaan. Ook de sticker op de folie kan mee te oven in. Ideaal wanneer je ergens anders gaat lunchen, geen gevaar voor kruisbesmetting in de oven!

Maar het afbakken van deze broden is niet nodig. Het kàn wel. Het is eigenlijk vooral afhankelijk van het feit of je liever een zacht broodje hebt of een knapperige pistolet. Aangezien in vrijwel al het zachte brood melk verwerkt is, vond ik het vooral een verademing om weer eens een zacht wit “puntje” te eten. De helft van het stokbrood hebben wel als test wel 4 minuutjes in de oven gedaan op 200c (overigens zonder de folie). Dat maakt het stokbrood knapperig, niet perse lekkerder. Het was al zo lekker in de zachte vorm ;-). Bij een bbq zou ik het stokbrood bijvoorbeeld wel bakken, anders niet.

Mocht je het willen bakken dan geeft consenza de volgende richtlijn:

Pistoletje: 6 min 180 ºC
Stokbrood: 6-8 min 180 ºC
Vloerbrood: 8-10 min 180 ºC


Smaak

En ja, dan het belangrijkste, de smaak. Eigenlijk kan ik dat in 1 woord samenvatten: WAUW! Echt, wat is dit een lekker brood. En zoals de titel van mijn blog al zegt, dit smaakt écht naar brood. 

Het meest verbaasd waren mijn zus en ik over:

  • het brood valt niet uit elkaar en kruimelt bijna niet (zonder dat het een massief brood is)
  • het brood is echt luchtig
  • het brood wordt in je mond geen “bal”
  • Er zit geen “typisch” smaakje aan

Hoewel mijn zus ook een brood zou willen met pitten “erin” vond ik het juist heerlijk dat de broden zacht en egaal zijn van binnen.

Persoonlijk vond ik het haverbrood het lekkerst. Aangezien mijn zus toch eigenlijk altijd last krijgt van haver durfde zij deze niet te proeven. Zij vond de pistolet met zaden het lekkerst. Haar conclusie was duidelijk: “dit is het lekkerste brood dat ik ooit gegeten heb”.

Tot slot vond ik het ook fijn dat het brood zowel met zoet als met hartig beleg lekker is. Vaak vind ik glutenvrij brood of iets te zout of iets te zoet. Deze zijn gewoon precies goed ;-).


Ingrediënten

Aangezien de meeste mensen die ik ken meer dan 1 intolerantie hebben, hierbij ook weer de etiketten met alle ingrediënten.

Nu hoop ik eigenlijk alleen nog dat heel veel restaurants dit brood gaan ontdekken. Wat zou het toch heerlijk zijn als je in een restaurant kunt beginnen met een écht lekker stokbroodje!

1 reactie

  1. gera

    Zelfs voor een gewone brood eter was dit brood ook erg lekker. Het smaakte zoals gewoon brood ook smaakt. Ik mag als moeder ook altijd mee proeven met weer een nieuwe ontdekking en dit was de eerste keer dat ik niet dacht: het lijkt er op maar wel een beetje droog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑