Ik heb het geluk dat we regelmatig op visite gaan bij mensen die graag iets in huis halen “dat we mogen”. Maar voorafgaand komt dus ook de vraag; “wat kan ik voor jullie in huis halen?” of “wat mogen de kids?”. Ik voel me daar soms toch ongemakkelijk bij. Want ik héb natuurlijk wel een hele lijst aan producten die wel gewoon kunnen eten. Maar normaal gesproken vertel je de gastvrouw of -heer toch ook niet welk merk chips ze “moeten” kopen, dat ze moeten uitkijken met de hapjes die ze bij elkaar bewaren en naar welke 3 winkels ze dan eigenlijk zouden moeten gaan…?.
Daar komt nog een tweede obstakel bij, namelijk de kids-factor. Kinderen (vast niet alleen de mijne) zijn wispelturig. Zitten ze het ene moment in een Oreo-fase, een week later laten ze die ongeopend liggen. En waar wokkels eerst “echt vies” zijn, vechten ze een paar dagen later om dat ene laatste zakje. Lekker dankbaar voor de gastvrouw die hiervoor speciaal naar de andere supermarkt is gereden…
Kortom, het leek me tijd voor een handig lijstje voor gastvrouwen en -heren die graag iets voor “de moeilijke visite” in huis willen halen.
Algemeen advies
- Koop alleen producten die je zelf ook gebruikt of eenmalig wilt gebruiken. Op die manier voelt de gast ook de vrijheid om eventueel nee te zeggen, bijvoorbeeld omdat er net voor het bezoek stevig geluncht is, of omdat de weegschaal die ochtend toch net een paar kilo teveel aangaf…En met kinderen weet je al helemaal nooit waar ze zin in hebben.
- Vraag aan jouw bezoek of ze producten waar op staat: bevat mogelijk sporen van melk of gluten wel of niet eten. Zo niet, neem dan je telefoon nee naar de supermarkt en zorg dat de visite bereikbaar is voor een check van de dingen die je wilt kopen. De onderstaande tips zijn producten die soms “mogelijke sporen van” kunnen bevatten.
- Lactosevrij is niet hetzelfde als koemelkvrij. In veel gevallen wel, maar je kunt hier niet zomaar vanuit gaan. De onderstaande tips zijn zowel koemelkvrij als lactosevrij.
Bij de koffie
Ook wanneer iemand gluten -en/of melkvrij moeten eten zijn er alternatieven te vinden zonder zelf te hoeven bakken. En het grote voordeel? Volgens mij is niemand enorm veeleisend, het is al super leuk als er iets bij de koffie is.
- Bij Albert Heijn verkopen ze deze creme mergpijpjes. Deze zijn zonder cake en tevens gluten- en melkvrij. Ze liggen in het gewone koek schap en ook voor jezelf erg lekker.
- Andere optie zijn deze, per stuk verpakte, cakejes. Het merk Cereal heeft verschillende smaken en is bij veel supermarkten verkrijgbaar.
- Chocolade is eigenlijk altijd goed. Deze 5 soorten zijn zowel melkvrij als glutenvrij.
Chips
Het beste advies dat ik hierin kan geven: Koop Croky chips. Hiervan zijn zowel de naturel, paprika als bolognese varianten geschikt. En helemaal handig? Koop dat een verpakking met de kleine portieverpakkingen. Op die manier is er geen kans op kruisbesmetting (wat wel het geval is als je een gezamenlijke bak op tafel zet), en kan jouw gast zelf een smaak kiezen.
Liever nootjes? Koop ze dan bij voorkeur in een winkel ipv op de markt. Dan kan de gluten- en/of melkvrije visite zelf de etiketten nog even checken.
Hierbij geldt voornamelijk: Maak het niet ingewikkeld. Hoe meer ingrediënten je wilt toevoegen, des te meer kans er is op producten met verborgen gluten en/of melk. Kies een aantal hapjes die zowel voor de “gewone mensen” lekker zijn als de “moeilijke” visite. Hierbij is het wel belangrijk dat je dan van alles een aantal stukjes apart houdt en deze in een aparte afgesloten bak bewaard. Op tafel is de kans op kruisbesmetting te groot, dus helemaal fijn is het als een een klein bordje maakt voor die speciale gast. Tenzij ze specifiek aangeven niet enorm gevoelig te zijn, dan zullen ze zelf een inschatting maken van de hapjes die wel en niet geschikt zijn.
Hierbij een aantal lekkere, simpele, koude hapjes:
- Rauwkost:
worteltjes, komkommer, radijsjes, paprika én een lekkere dip. Een humusdip is bijvoorbeeld veel glutenvrij en melkvrij verkrijgbaar. Maar ook de Hawaii saus van Remia is een lekkere optie. Het handigst om de kleine zakjes met reeds gesneden rauwkost te kopen. Zelf snijden kan uiteraard ook, maar kijk naar heel goed uit dat je dit snijdt op een schone plank, met een schoon mes (en daarna pas stokbrood oid snijden dus) - Kipcervelaat:
Veel mensen met intoleranties reageren ook op varkensvlees, dus met een kip variant zit je meestal goed. Ook de rundvlees variant of Turkey Bifi worstjes zijn fijn. - Ei:
Maak je voor de andere gasten gevulde eieren of iets anders met ei? Serveer voor deze gast dan gerust een half eitje met wat peper en zout, evt met een toefje mayo (als je zeker weet dat deze glutenvrij en melkvrij is).
Warme hapjes
Met name kant-en-klare warme hapjes zijn eigenlijk vrijwel altijd een no-go. Maar wil je toch iets warms serveren? Dan zijn de mini kipspiesjes van Kips echt een uitkomst. Even opwarmen in de magnetron en klaar!
Hopelijk heb je iets aan deze tips? Mocht ik nog iets vergeten zijn, laat het me weten en ik voeg de tips toe!
0 reacties
1 pingback