GoldieBlox and the spinning machineEen van de leukste dingen aan bloggen is dat je in aanraking komt met nieuwe producten. En dan met name de dingen die je zelf niet zo snel zou kiezen of je zouden opvallen. Zo vroeg iemand me of ik het leuk vond om nieuw speelgoed voor meiden te reviewen. En dan geen pop, bordspel of make-up set, maar een “bouwset”. Mijn interesse was meteen gewekt. Niet in de laatste plaats omdat mijn dochter (van 6 jr)  een echt meisje-meisje is. Compleet met über-roze kamer, 10 poppen en een groeiende Barbie collectie. Alles wat met bouwen, techniek of klussen te maken heeft schuift ze meteen door naar haar broertje. Kortom, een leuke test 😉

Goldie

We testten GoldieBlox and the Spinning Machine.  Kort gezegd is GoldieBlox creatief technisch speelgoed. Maar alleen met die omschrijving zou ik het niet zo snel voor mijn  dochter kopen. Daarom iets meer uitleg.

In het persbericht las ik:

Het kleurrijke en kwalitatieve speelgoed van GoldieBlox is gericht op meisjes tussen 4 en 10 jaar en bestaat uit twee delen: een boekenserie met een bouwset waarin hoofdpersonage Goldie samen met haar vrienden uitdagingen aangaat en een bouwset waarin de kinderen Goldie’s uitdagingen nabouwen, samen technische problemen oplossen en leuke bouwsels bedenken. Goldie is een stoer, creatief meisje dat niet bang is om te falen. Ze woont met haar vrienden in Bloxtown. Ze zijn gek op alles dat met bouwen te maken heeft en allemaal hebben ze hun eigen technisch talent. In Amerika is het één van de snelst groeiende speelgoedmerken. Zal Goldie ook in Nederland Barbie in haar roze cabriolet het winkelschap doen ontvluchten? 

Inhoud doos Goldie Blox

De grondlegster

Het concpet GoldieBlox is bedacht door de Amerikaanse Ingenieur Debbie Sterling.  Zij realiseerde zich hoe weinig vrouwelijke collega’s ze heeft. Het gebrek aan vrouwen binnen technische beroepen is voor een groot deel te wijten aan het feit dat veel jonge meisjes simpelweg helemaal niet in aanraking komen met techniek. Debbie besloot dat ze technisch speelgoed voor meisjes wilde maken. Met GoldieBlox leren kinderen spelenderwijs de natuurkundige principes van techniek (hefboomwerking, draaiende assen, zwaartekracht, draagvermogen etc.) en zorgt ze voor iets anders in de speelgoedwinkels dan het roze prinsessenspeelgoed.

De test

Na het lezen van het persbericht was ik met name nieuwsgierig. Zou mijn dochter dit dan wel echt leuk vinden? Bij het zien van doos die we ontvingen werd ze al meteen enthousiast. Toen ik ook nog zei dat dit écht iets voor meiden is, had ze meteen besloten dat dit op haar kamer zou moeten komen te liggen en niet op die van haar broertje. We kunnen dus wel stellen dat het aanspreekt 🙂 .

Figuurtjes in Goldie Blox

Het spel bestaat uit een boekje (zowel de engelse versie als een versie met de vertalingen), een speelbord, technische onderdelen en 5 figuurtjes. Deze figuurtjes (de vrienden van Goldie Blox) spraken mijn dochter meteen aan. Haar eerste vraag: ” Hoe heten ze?”. Volgens mij een echte meidenvraag, maar daarop komt in het boek al meteen een antwoord.

Vertaling inhoud boek Goldieblox

Daarna spreek het eigenlijk voor zich. Mijn dochter kan nog niet echt lezen dus las ik bladzijde voor bladzijde voor. Het is ook echt een verhaal en geen handleiding. In deze versie (GoldieBlox and the Spinning Machine) wil Goldie haar hond Nancho laten draaien. En wanneer dat lukt willen ook al haar andere vriendjes meedoen. Aan het einde van het verhaal heb je “ineens” een draaimachine gebouwd.

Wat ik eigenlijk het leukste vind is dat er na het verhaal nog verschillende andere (bouw)tekeningen in staan. En met hetgeen ze geleerd hebben in het boek, kan het kind die zelf gaan nabouwen. Ook als ze nog niet kunnen lezen. Ze hebben echt het principe van een as en een wiel geleerd. Dat maakt ook dat dit speelgoed echt zorgt voor het zo vaak genoemde “urenlang speelplezier”.

Loopband bouwen en Goldieblox

Met een beetje van mijn hulp bouwde mijn dochter van zes zelfs deze lopende band!

Aanrader?

Eigenlijk kan ik dat het beste aan mijn dochter vragen. Dus dat deed ik. En volgens haar is het écht voor meiden en écht heel leuk. “Nu kan ik zelf iets bouwen” zei ze. Ze wilde er ook een vlog over maken. En hoewel ik terughoudend ben ik het delen van foto’s of video van mijn kinderen zeggen haar stralende ogen in de volgende video alles over hoe leuk ze het vond 😉 .

Er zijn verschillende sets verkrijgbaar variërend in de prijsklasse van €19,95 tot €49,95. Te koop bij o.a.  Intertoys, Bart Smit en Bol.com.