Jansen vs Tasty header met tekstHoud jij ook zo van de heerlijke Tasty video’s die je vaak op Facebook voorbij ziet komen? Die video’s waar je in ongeveer 1 minuut ziet hoe je een geweldig gerecht kunt bereiden. Bijvoorkeur met chocolade of kaas (en dan heel, heel veel kaas).

Deze filmpjes kijken heerlijk weg, maar hebben voor mij ook een hoog “TelSell” gehalte (want it’s amaaaaazing). Maar gaat het echt zoals in de video’s. Krijg je écht met die 2, 3 of 4 ingrediënten zo’n lekker gerecht?

Daarom ga ik de proef op de som nemen. Onderstaand zie je allereerst een Tasty video die ik zag (dankzij mijn collega mij hierop wees, wellicht in de hoop dat ik het op het werk zou gaan maken 😉 ). Een chocolade soufflé met maar 2 ingrediënten….. Zou dat echt lukken? En belangrijker nog, hoe smaakt het dan?

Hierbij de video van Tasty die ik op Facebook zag:

En hieronder zie je wat er gebeurde toen ik (Jansen) het namaakte:

Ik was best een beetje verbaasd om te zien dat het resultaat best lijkt op dat in de video. Ik denk dat mijn bakjes iets groter zijn waardoor ze niet echt boven het bakje uitkomen, maar ze rijzen wel.

Smaak

Maar nu is natuurlijk de vraag, hoe smaakt het?Chocolade soufflé met 2 ingredienten glutenvrij en melkvrij

Helaas is dat een stuk minder lekker dan dat het eruit ziet. Om een korte omschrijving te geven: Het smaakt naar luchtig ei met een chocoladesmaak…. En hoewel ik echt niet een moeilijkste ben (er zít immers chocolade in), kreeg ik het niet voor elkaar om een schaaltje leeg te eten. Na 2 happen heb je er echt genoeg van.

Beter

Souffle Tasty met bloem

Maar deze blog heet niet voor niets: “Jansen vs Tasty“. Ik wil graag een poging doen om het Tasty-recept met een of twee aanpassingen te verbeteren.
Om het wat minder ei-ig te maken leek het me een goed idee om er 2 eetlepels bloem aan toe te voegen. Omdat het ei-chocopasta mengsel daardoor te massief werd, heb ik er ook nog 2 eetlepels sojamelk aan toegevoegd.

Souffle tasty met bloem en melk

Het resultaat daarna vond ik iets beter. Het heeft op deze manier inderdaad iets meer structuur. Wel blijft het (wellicht ook heel logisch) smaken naar een hap chocopasta… Ik mag zelf geen Nutella (dat is niet melkvrij), maar mocht je daar graag af en toe een lepel van eten dan is dit wellicht wel een goed recept. Het zag er echter wel heerlijk uit, zie onderstaande video.

Variatie

Na deze poging om het te verbeteren, besloot ik nóg iets anders te proberen. Bij Albert Heijn zag ik onlangs deze nieuwe chocoladepasta met sinaasappel. Ik was heel benieuwd hoe deze soufflé zou smaken van deze pasta. Wellicht een soort Pim’s Soufflé?

Allereerst viel me op dat het ei-chocopasta mengsel een stuk “droger wordt” Deze pasta is ook wat massiever dan de (goedkope) pasta die ik gebruikte (die is namelijk gluten- en melkvrij). Maar met iets meer sojamelk kwam dat wel goed. Echter moest ik de opgeklopte eiwitten er veel meer doorheen roeren waardoor het lucht (en hoeveelheid) verloor. Ik kon hierdoor ook maar 2 schaaltjes vullen ipv 4.

Souffle met sinaasappel chocopasta

En het resultaat? Het idee was beter dan het resultaat. Deze chocopasta is denk ik echt té puur om een lekkere soufflé te maken. De sinaasappelsmaak komt wel sterk naar voren. Doordat ik het eiwit meer moest roeren was deze versie ook een stuk minder luchtig dan de eerdere pogingen.

Conclusie

Leuke video, leuk idee, maar ik kan je toch aanraden om een echte soufflé te maken. Of maak anders de chocoladecakejes met smeltende kern die ik eerder plaatste. Die zijn wel écht lekker 😉