Hoewel ik vroeger in de veronderstelling was dat je met zonnebrandcrème op echt niet bruin kan worden, ben ik tegenwoordig een echte smeermama. Zo liep ik zelf tijdens een zwangerschap een aantal pigmentvlekjes op, en is de eerste mini Jansen als hele kleine baby een beetje verbrand omdat ik haar onder de parasol niet had ingesmeerd. Ik heb mijn lesje dus wel geleerd…

Toen ik zag dat Dr Leenarts ook een zonnebrandcrème in het assortiment heeft was ik direct benieuwd. De rode billen zalf die ik eerder  heb getest is nog altijd favoriet. Na ontvangst was even wachten op mooi weer maar inmiddels hebben we de zonnebrandcrème getest!

Het persbericht wat ik hierover ontving begon met de volgende punten:

De eerste zonnebrandcrème in Nederland erkend door het Huidfonds met het Huid Allergie Keurmerk. Geen parfum, geen witte waas en plakt niet.

Dit sprak me direct aan. Keurmerken ben ik natuurlijk sowieso dol op 😉 . Van parfum in producten heb ik niet echt last. Wel erger ik me altijd aan de witte waas van zonnebrandcrème en de plakhanden die je eraan over houdt.

Wellicht moet ik dat even uitleggen. Ik vind het belangrijk dat ik de kids ’s ochtends insmeer voordat ze naar school gaan. Echter is het (hoe ik ook mijn best doe) bij ons in de ochtend altijd spits. We komen nét op tijd op school, en met alle spullen, maar verder val ik wat dat betreft in de categorie loedermoeder. Het resultaat? Met de tassen en sleutels in de hand bedenk ik me dat het een zonnige dag is en de kids nog ingesmeerd moeten worden. Dus hup, wat crème op de gezichten, armen en benen. Snel uitsmeren en naar school. Lopend op het schoolplein zie ik dan twee kids met een witte waas de school in lopen, een spookje zou er jaloers op worden. Ondertussen plakken alle tassen en mijn sleutels nog van de zonnebrandcrème omdat ik geen tijd had om mijn handen te wassen. Dat, dus.

Een crème die beloofd dat te voorkomen wil ik uiteraard testen. Enigszins sceptisch begonnen we met een paar stippen om uit te smeren. En zowaar. Na een paar keer vegen was alles egaal verdeeld en zonder witte waas!
Pas na een tijdje bedacht ik me dat ik daarna niet meteen mijn handen had gewassen. Dus: plakt niet <check!>

Hoewel ik niet zo heel goed begrijp waarom er vaak een verschil is tussen zonnebrandcrème voor kids en voor volwassenen, staat hier ook duidelijk op dat het voor beiden bedoeld is.

Zo moeder zo dochter 😉

De crème bevat een factor 30. Ik kocht vaak factor 50 met het idee dat we dan op en top beschermd zijn. Dat blijkt anders te zijn.

Drs Leenarts zegt daarover: ‘Ik heb bewust gekozen voor factor 30, zoals geadviseerd wordt door de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie. Geen enkele zonnebrandcrème beschermt 100 procent’, legt Marjolein Leenarts uit. ‘Factor 30 beschermt 97% en factor 50 voor 98%.’ Omdat het verschil tussen factor 30 en 50 zo klein is, adviseren Nederlandse dermatologen factor 30. Met een hogere factor denken mensen dat hen niets meer kan overkomen: ze zijn geneigd langer in de zon te blijven liggen of zich minder vaak in te smeren.

Kortom, wij zijn fan! Je koopt een tube met 150 ml voor 14,95, onder andere bij Etos en apotheken.

En voor wie denkt dat ik bij de bovenste foto heerlijk op het strand lag om van de zon te genieten en foto’s te maken heeft het mis. Deze foto maakte ik op de “vloer” van onze aanbouw 😉 .