headerWat vind ik de periode rond de verjaardag van mijn kinderen toch leuk. Het verlanglijstje maken, het aftellen naar de grote dag, het thema van het feest bedenken en natuurlijk de traktatie voor school.

Afgelopen week werd Stan alweer 3 jaar en dit was de eerste verjaardag waarbij hij zelf kon aangeven wat hij wilde trakteren. “Iets van Paw Patrol” moest het worden. Omdat hij door de koemelk intolerantie lang niet alle traktaties van andere kinderen mag eten, vond ik het wel erg leuk om iets van cake of koek te trakteren. Aangezien hij zelfgebakken zandkoekjes super lekker vindt, wist ik al snel wat we gingen maken.

Bij het verzinnen van deze traktatie dacht ik vooral aan de laatste traktatie die ik voor Liz had gemaakt. Een super leuke spies met uitgestoken stukken ontbijtkoek, versierd met spikkels en fondant. Leuk als je er 5 moet maken, minder leuk als je er 35 moet maken… dat ging me niet nog eens gebeuren. Omdat er in de peuterklas van Stan toch ook al 16 kinderen en 4 juffen zijn, moesten er al met al toch een flink aantal gemaakt worden.

De werkwijze:

 1. Het kaartje:
  Ik heb heel simpel een opmaak gemaakt van een kaartje. Een afbeelding, een tekst en deze 4 keer op een pagina gezet.
 2. Het bekertje:
  Daarbij heb ik doorzichtige bekertjes genomen.
 3. De koekjes:
  Voor de echte traktatie heb ik koekjes gebakken in de vorm van een hondenbotje (vormpje hiervoor kan je in verschillende webshops bestellen). Voor het deeg nam ik mijn basis recept. Om ervoor te zorgen dat ik niet de avond ervoor alles moest doen, heb ik al eerder een en ander voorbereid. Zo kan je heel goed een weekje van te voren het deeg maken, de koekjes uitsteken en op bakpapier in de vriezer bewaren. Op die manier hoef je ze de dag ervoor alleen nog maar in 9 minuten af te bakken op 175 graden.

  in-de-vriezer

  Met laagjes bakpapier ertussen en vershoudfolie om een bakblik bewaar je de ongebakken koekjes in de vriezer

 4. De versiering:
  Eigenlijk is enkel het bekertje met het kaartje en 3 koekjes al een leuke traktatie. Ik vond het echter wel leuk om te kijken of ik het nog iets leuker kon maken.

  De koekjes zonder versiering

  De koekjes zonder versiering

  Allereerst probeerde ik een variant te maken waarbij ik 1 koekje heb bekleed met fondant. Eerst een laagje botercreme en daarna een uitgestoken hondenbotje. Met een speciale stift (met eetbare inkt) kan je er iets opschrijven. Toen ik echter dit koekje aan de aanstaande jarige job gaf, haalde hij de fondant er meteen af.. “niet lekker mama”. Duidelijk dus 😉 .  
  schermafbeelding-2016-11-28-om-21-13-37
  Als tweede deed ik een laagje wit glazuur over het koekje (in een eerdere blog beschrijf ik hoe je dat maakt). Nadat deze hard geworden was in de koelkast maakte ik er met de speciale stift zwarte vlekjes op. Voor de Paw Patrol kenners: hiermee werd het een echt Marshall koekje.
  Deze optie werd goedgekeurd door de “ik ben jarig commissie”. Sterker nog, we kregen ruzie omdat hij er niet nog een mocht proeven. Een duidelijke ja dus.
  schermafbeelding-2016-11-28-om-21-17-16

Volgens mij zegt de onderstaande foto genoeg over de reden waarom we deze Marshall Paw Patrol traktatie hebben gemaakt. Het was een groot succes bij zowel onze mini Jansen als de andere kids. En daarbij een van mijn meest makkelijk te maken traktaties!
schermafbeelding-2016-11-28-om-21-41-24