De aller- aller- allerlekkerste borrelsnack vind ik toch wel de gefrituurde krokante garnalen. Daar kan geen bitterbal of kipnugget tegenop. Wanneer deze op een feestje of een borrel geserveerd worden, baal ik zo enorm dat ik geen tarwe meer kan verdragen. Het liefst zou ik er 5 achter elkaar eten.  Met als resultaat dat ik daarna eigenlijk geen rust heb tot ik thuis ook weer eens deze fantastische gepaneerde garnalen heb gemaakt, uiteraard glutenvrij en melkvrij.

Want het lijkt misschien veel werk, maar eigenlijk is het zo gepiept. En je hebt er ook geen frituurpan voor nodig.

In dit recept heb je (glutenvrij) paneermeel nodig. Ik koop dat eigenlijk nooit maar maak dat van oud brood (laten drogen en fijnmalen in de keukenmachine). Als ik dat toevallig niet heb dan gebruik ik de gluten- en melkvrije “cracottes” van Albert Heijn. Die zijn zo luchtig dat je er met een deegroller in een wip heel fijn paneermeel van maakt.

Om de garnalen te kruiden gebruik ik de pittige chili Herbamare van A. Vogel. Alle varianten van deze Herbamare zijn zowel koemelk, lactose als ook glutenvrij. Het bevat zowel zout als kruiden waardoor je altijd de juiste samenstelling hebt. Maar uiteraard kan je hier ook andere kruiden voor gebruiken.

Ingrediënten:

 • Bakje grote garnalen (het liefst voorgekookt)
 • Bakje paneermeel of +/- 8 crackers
 • 1 ei
 • Glutenvrij vismeel of glutenvrije bloem/bakmix (vrijwel elk soort “bloem” kan je gebruiken)
 • Chili Herbamare van A. Vogel
 • Rijstolie of zonnebloemolie

Werkwijze

 1. Doe de crackers in een plastic zak en maak deze fijn door er met een deegroller overheen te rollen
 2. Bestuif de garnalen met het vismeel of bloem (ik gebruik een zeef zodat het overtollige meel weg kan)
 3. Klop het ei los
 4. Breng het paneermeel op smaak met de kruiden (niet te zuinig)
 5. Schenk de olie in een steelpan en verwarm deze
 6. Voeg de bestoven garnalen toe aan het ei, even omwentelen en daarna op het paneermeel leggen
 7. Dan de garnalen door het paneermeel rollen en goed aandrukken (dit kan je één voor één doen, maar een aantal tegelijk gaat ook prima, handig als je ook niet zoveel geduld hebt 😉 )
 8. Wanneer de olie op temperatuur is (even testen met een stukje brood, daar moet het omheen gaan bruisen), bak je de garnalen een minuut of 2. Niet teveel tegelijk in de pan, een stuk of 5 maximaal. Omdat de garnalen al gaar zijn, kan je aan de kleur van  het krokante korstje  zien wanneer ze “goed” zijn

Vind je de garnalen toch nog iets te weinig smaakvol? Strooi dan gerust nog wat extra kruiden eroverheen. Serveer de garnalen met (glutenvrije) chilisaus en genieten maar!

Oh ja, nog een laatste tip. Maak je wel eens zelf sushi? Gebruik dan deze garnalen als vulling. Echt. te. lekker. 😉