Het was weer tijd voor het jaarlijkse kerstdiner van mijn werk. En het voordeel van het werken in een (heel) klein team? Dat je (mee) kunt bepalen waar er gegeten wordt ;-).

Onze keus viel op het nieuwe restaurant Miyagi and Jones (open sinds begin december). Ik wist er niet veel van maar had wel gezien dat er sashimi en sushi op de kaart stond. Aangezien dat vrijwel altijd glutenvrij en melkvrij mogelijk is, besloot ik zelfs zonder uitvoerig onderzoek te zeggen dat ik hier wel wilde eten.

Informatie vooraf:

Op de website van dit restaurant staat (uiteraard) de menukaart. Hierop zag ik echter geen vermelding over het vragen naar allergenen oid. De dag voordat we gingen besloot ik via Facebook toch even te vragen of er een allergenenkaart was. Dan kon ik me iets meer voorbereiden op de kennis die aanwezig is. Ik kreeg super snel reactie, en er bleek een allergenenkaart te zijn met informatie over gluten en lactose. Dat klonk goed.

Informatie in het restaurant:

Na een drankje besteld te hebben (ze hebben hierin heel veel keuze) vroeg ik om de allergenenkaart. En wauw, dit is denk ik de beste allergenenkaart die ik gezien heb. Er staat niet alleen in of de gerechten gluten en/of lactose bevatten, maar tevens hoe ze deze kunnen aanpassen om te zorgen dat je het kunt eten. Bij gerechten met sojasaus staat bijvoorbeeld dat je het wel kunt bestellen maar erbij moet zeggen dat je het zonder sojasaus wil. Of de eendenborst moet je bestellen zonder boter. Ideaal.

Keuze:

We besloten voor een 3-gangen diner te gaan. Dit betekent hier echter wel iets anders dan 3 gerechten. Je hebt namelijk de keuze om a la carte verschillende dingen te bestellen en (evt) als shared dining op te eten. Maar je kunt dit ook in 3 gangen doen met 2 gerechten per persoon, per ronde. In dit laatste geval betaal je een vast bedrag van net geen 30,- pp. Oftewel, 5 euro per gerechtje. Ben je een grote eter? Dan kan je nog uitbreiden naar 4 gangen (dus 8 gerechtjes).
Met dit concept heb je wel het gemak van een vaste prijs, maar blijft het weg van het “all-you-can-vreet” concept.

Een heerlijk (aangepast) rundvlees gerechtje

Aangezien mijn gerechtjes aangepast moesten worden en mijn 2 tafelgenoten van andere dingen hielden, besloten we het shared dining achterwege te laten en elk onze eigen gerechten te kiezen (en eten). Ik koos bijvoorbeeld voor:

  • Coquilles met glasnoodles
  • Sushi met rauwe vis (4 soorten) (deze nam ik 2 keer)
  • Rundvlees met “iets” 😉
  • Gebakken rijst (nasi)
  • Sashimi van 3 soorten vis

Aangezien ik ook nog glutenvrije sojasaus op tafel kreeg was het feest helemaal compleet. De coquilles moest ik bijvoorbeeld zonder saus bestellen, dus kon ik er aan tafel zelf nog een klein beetje sojasaus over doen.

Links het gewone gerecht, rechts mijn aangepaste versie. De sushi van de linkerfoto kreeg ik zonder de saus, even smakelijk.

Het restaurant:

Het interieur kan ik het beste omschrijven als een “the place to be”. Het is de aankleding van nu, een grote bar, open keuken en een heuse dj. Als je hier bent voel je je enigszins hip 😉

Opvallend is de humor die overal verwerkt is. Of het nou de “F*ck Nemo” titel is op de menukaart (bij de vermelding van de vleesgerechten) of het bord om de wc te wijzen (met als tekst Shit happens).

Bron: Miyagi and Jones

Eten met een intolerantie:

Wat een aanrader. Met name de allergenenkaart maakt van dit restaurant mijn huidige favoriet. Het is zo fijn als je zelf iets kunt kiezen zonder dat er van alles met de keuken overlegd hoeft te worden.

Daarnaast heb ik kunnen ervaren dat ze een intolerantie erg serieus nemen. Bij mijn eerste bestelling bleek het niet helemaal goed te zijn gegaan. Dat is uiteraard niet zo fijn, maar kan gebeuren. Het gaat er met name om wat ze dan doen. Nog voordat ik een hap had kunnen nemen kwam de bediening naar de tafel gesneld en gaf aan dat er een probleem was. Mijn bestelling was niet goed doorgegeven, dus mijn gerechten waren misschien niet glutenvrij. Alles werd meteen meegenomen en opnieuw gemaakt. We merkten aan alles hoe vervelend ze dit vonden. Na een tijd kwam ook nog iemand anders (de manager?) vragen of het allemaal goed ging en maakte nogmaals excuus.

Eten zonder een intolerantie:

Als ik alle social media moet geloven is dit restaurant op dit moment echt “the place to be”. En dat is niet voor niets. Eten is heerlijk, bediening goed, styling en concept helemaal “af”.

En ook de cocktails zijn errrug lekker…