Ik heb nergens een kant-en-klare gluten- of tarwevrije én koemelkvrije quiche gevonden. Zelf maken was dus de enige optie om dit toch weer een keer te kunnen eten.

De eerste poging beloofde veel goeds, maar had zeker nog wat verbeteringen nodig. Daaruit volgde dit recept. Het glutenvrije deeg voelt en werkt echt anders dan een regulier deeg. Het is zachter, “vloeibaarder” en breekt heel snel. Maar wel geschikt voor quiche. De kunt het deeg namelijk in de vorm drukken, er komt immers toch nog een vulling in.

Lees verder voor de ingrediënten en de werkwijze.

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 250 gram glutenvrije bakmix (bijvoorbeeld AH)
  • 125 plantaardige margarine
  • 1 ei
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 eetlepel water

Voor de vulling

  • 4 eieren
  • 250 ml soja room
  • 150 gram geraspte kaas (ik gebruik schapenkaas omdat wij dat kunnen verdragen, anders is de kaas van Wilmersburger een alternatief))
  • 4 lente-uitjes in kleine stukjes
  • 1 paprika in kleine stukjes
  • Bakje gerookte kip in kleine stukjes
  • Zachte geitenkaas (of wederom de Wilmersburger kaas)
  • Peper en zout

Werkwijze:

Met dit glutenvrije deeg is het ideaal om een keukenmachine te gebruiken. Maar met de hand kneden of met een mixer met deeghaken kan uiteraard ook.

1.
Doe de bakmix in de kom (van de keukenmachine).

2.
Voeg de margarine in blokjes toe, daarna het zout en het water en mix dit heel kort.

3.
Voeg 1 ei toe en kneed het tot een glad en egaal deeg.

4.
Laat het deeg een kwartiertje in de koelkast rusten.

5.
Verwarm de oven voor op 200 graden.

6.
Leg het deeg tussen 2 vellen bakpapier en rol het tot een plaat die net iets groter is dan de vorm die je gebruikt.

7.
Haal het bovenste vel bakpapier er voorzichtig af en leg de vorm er op de kop op.

8.
Draai de vorm met het deeg om zodat het deeg in de vorm valt. Verwijder daarna het tweede vel bakpapier.

9.
Snij met de achterkant van een mesje het overtollige deeg weg van de rand. Gebruik dit deeg om evt scheuren of gaten te dichten.

10.
Leg weer een vel bakpapier op het deeg en vol de vorm met bakstenen (of bonen o.i.d.). Bak de vorm zo 15 min op 200 graden.

11.
Snijd alle ingrediënten voor de vulling en meng deze met de room, de eieren en de geraspte kaas in een kom. Voeg peper en zout naar smaak toe. Hierbij nog niet de geitenkaas toevoegen.

12.
Haal de bodem na het blind bakken uit de oven en verwijder de baksteentjes en het bakpapier. Zet de oven niet uit.

13.
Schenk het ei-mengsel in de vorm.

14.
Leg op het mengsel kleine hoopjes van de geitenkaas.

15.
Bak de quiche in ongeveer 40 minuten op 200 graden.

Deze quiche is heel goed vooraf te maken. Op het moment dat je de quiche gaat eten zet je het nog 10 minuten tot een kwartiertje in de oven op 180 graden. Het liefst met aluminiumfolie eroverheen zodat de vulling niet te bruin wordt.