eten & drinken - wonen - kids - DIY

Recept: Cupcakes (koemelkvrij, lactosevrij & glutenvrij)

De mini-Jansens zijn, in tegenstelling tot hun moeder, niet zo experimenteel in hun koek en gebak keuzes. Eigenlijk vinden ze alleen een aantal koekjes en “gewone” cake lekker. Om het makkelijk te maken wil de een alleen naturel cake en de ander veel liever de chocolade. Dus inmiddels bak ik in 1 sessie gewoon verschillende varianten.

Lees verder voor de ingrediënten en de werkwijze.

Ingrediënten:
    • 285 gram glutenvrije bakmix (bijv van AH)
      (wanneer  je  glutenvrij zelfrijzend bakmeel  gebruikt  dan  neem  je  300  gram  en  laat  je  de  bakpoeder  weg)
    • 300 gram suiker
    • 300 gram plantaardige (vloeibare) boter (bijv van AH)
    • 300 gram ei (5 a 6 eieren, afhankelijk van het formaat)
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 1 zakje bakpoeder
    • 3 eetlepels cacao

    • 2 eetlepels jam
Werkwijze:

1.
Plaats 12 grote cupcakevormen (of bijvoorbeeld 20 kleine) in een cupcake bakvorm. Je kunt de papieren vormpjes ook los op een bakplaat zetten, maar dan worden de cakes vaak iets platter en breder.

2.
Verwarm de oven voor op 175 graden.

3.
Doe de suiker, vanillesuiker en boter in een kom en mix het tot een romige massa.

4.
Voeg 1 ei toe en mix tot deze is opgenomen. Herhaal dit met de andere eieren. Mix het geheel daarna nog even extra luchtig.

5.
Doe het zelfrijzend bakmeel of de bakmix met bakpoeder in een zeef. Zeef ongeveer 1/4de deel op het boter-suiker-ei-mengsel.

6.
Roer de bakmeel er met een spatel doorheen. Niet mixen! Herhaal dit tot alle bakmeel gezeefd en opgenomen is.

7.
Met behulp van 2 lepels doe je de helft van het beslag in de cupcakevomen. Niet te vol want het zal nog rijzen in de oven. Ik doe de vormpjes tot net iets over de helft vol.

8.
Voeg aan het beslag wat je nog over hebt, 3 eetlepels cacao toe. Wederom goed door roeren met de spatel tot het is opgenomen.

9.
Vul de overige vormpjes met het beslag.cake-ongebakken

10.
Voeg aan enkele vormpjes met beslag een theelepel jam toe. Gewoon in het midden erop leggen. Tijdens het bakken zakt dit erin.

11.
Bak kleine vormpjes in ongeveer 20 minuten gaar. De grote vormpjes die ik heb gebruikt hebben 25 tot 30 minuten nodig. Ik controleer altijd even met een vork of ze goed zijn. Deze prik je in het midden in de cake en dan mag er daarna aan de vork geen nat beslag zitten. Niet te vroeg proberen anders zakken de cakejes in.

Deze cupcakes kunnen goed in de vriezer bewaard worden. Heb je altijd een voorraadje beschikbaar 😉 .

Smakelijk!

cake-klaar

8 reacties

  1. Marilyn

    hey hey,

    Ik heb inmiddels al 4 pogingen ondernomen om dit te maken maar het mislukt altijd :-s
    Ik heb altijd vulkaankraters. Ik gebruik dezelfde ingrediënten alleen de bakmix van AH vind ik niet. Ik heb al can Céréal gebruikt de bakmix, van Peak Cakemix, deze van Damhert Cakemix maar niks werkt.
    Jij enig idee waarom dat niet werkt?
    Ik doe mijn suiker en vanillesuiker en boter in een kom, mix deze.
    dan één voor één de eieren erin en mixen en op het einde de bloem met bakpoeder zeven boven de kom en deze voorzichtig omroeren.
    (wij doen het zonder de jam).
    dan doen we alles in de vormpjes en huppakee de voorverwarmde oven in (heteluchtoven stand: met ventilator) en ze komen mooi omhoog en na 10 minuten stuiken ze in elkaar en daar zijn de kraters.
    Met gewone cupcakes kwam ik dat nooit tegen, nu dus altijd.
    Nog een tip or trick?

  2. Marilyn

    ik bak ze dan ook op 175 graden, doe jij dat ook of toch op 200°? Zou dat een verschil maken?
    groetjes

  3. Mevrouw Jansen

    Hoi Marilyn,

    De andere bakmixen ken ik niet, maar kan me niet voorstellen dat het daar aan zou liggen. Misschien doe je de bakjes te vol? Een glutenvrije cake is erg kwetsbaar dus heeft volgens mij echt de steun van een vormpje nodig. Daarom gebruik ik die hoge vormpjes (kocht ik in duitsland maar heb je hier ook vast). Misschien echt maar tot 1/4 deel vullen? Ik bak ze idd ook op 175 graden.

  4. Gitta

    Bij de ingrediënten staat bakmix. In de beschrijving heb je het over bloem…

  5. jan

    Bloem? Wat nou bloem? Ineens begin je over bloem. Wat versta je onder bloem?
    En hoeveel bloem?

    Erg frustrerend…

  6. Francis

    Ik ga ze vanmiddag eens maken. Hopelijk lukken ze!

  7. kade

    Welcome to my blog ,
    I’m Kade.
    If you’ve ever been too busy and couldn’t finish a academic paper, then you’ve come to the right place. I work with students in all areas of the writing process . I can also write the essay from start to finish.
    My career as an academic writer started during my school years . After learning that I was very skilled in the field of academic writing, I decided to take it up as a career .

    Skilled Academic Writer- Kade Mackie- nzvisitorsbureau.comConfederation

  8. Gene

    Welk merk plantaardige boter gebruik je. Ik heb flora plant gebruikt maar die is hard dus die heb ik laten smelten, maar ik denk je lang gedaan, want mijn beslag was een stuk dunner dan op jou foto’s. Ik moest melk en soja vrij maken, dus durfde andere merken boter niet aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑