Soms heb je er gewoon zo’n behoefte aan. Een fijn, groot en smeuïg stuk chocoladetaart. Aangezien een glutenvrije en/of melkvrije versie niet (overal) verkrijgbaar is, maak ik het zelf. En dat blijkt lang niet zo moeilijk als ik dacht.

Het onderstaande recept bevat vooral veel ingrediënten, maar geen moeilijke technieken. Een van de ingrediënten is koffie. Hou je daar niet van? Geen nood. Ik lust zelf echt een koffie (ik proef bijvoorbeeld direct als ik thee drink uit een kan waar normaal gesproken koffie in zit), maar in deze taart proef ik het echt niet.

Werkwijze
Recept:

Voor de cake:

  • 450 gram glutenvrije bakmix
  • 450 gram (donkere basterd-) suiker
  • 2 theelepels vanille aroma
  • 75gr cacaopoeder
  • 2 zakjes bakingsoda (of 5 theelepels bakpoeder)
  • 200 gram plantaardige boter
  • 250 soja yoghurt (naturel)
  • 3 eieren
  • 250 ml hete koffie (ik gebruik oploskoffie)

Voor de ganache:

Om compleet te maken:

  • Aardbeien jam (zonder stukjes)
  • Frambozen en evt aardbeien
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Voeg alle ingredienten in de juiste hoeveelheid toe aan een grote kom.
  3. Mix dit met een mixer tot een egaal beslag.
  4. Bak dit in 1 grote bakvorm (30 cm) in circa 1 uur of 2 bakvormen (24cm) in circa 45 min.
  5. Laat de chocoladecake daarna afkoelen.
  6. Verwarm voor de ganache eerst de slagroom zo heet mogelijk, zonder deze te laten koken.
  7. Haal de pan dan van de warmtebron en voeg hier de in stukjes gehakte chocolade aan toe zodat deze smelt.
  8. Blijf roeren tot het een egale massa is en laat dit goed afkoelen.
  9. Wanneer de chocolade ganache is afgekoeld klop je de helft hiervan op met een mixer tot een luchtige mousse.
  10. Schep de mousse in een spuitzak en spuit deze gelijkmatig op de onderste helft.
  11. Smeer de onderkant van de bovenste helft in met de jam.
  12. Plaats de twee helften op elkaar. Aangezien een glutenvrije taart veel minder stevig is, moet je dit heel voorzichtig doen. Zoals je misschien zit in de video was mijn bovenste helft ook in 2 stukken… Maar aangezien je daarna toch nog chocolade en fruit erop doet kan je dit mooi verbloemen 😉 .
  13. Smelt de andere helft van de ganache weer in de pan tot het vloeibaar is en giet dit bovenop de taart.
  14. Versier de bovenkant daarna met rood fruit waar je van houdt. Het is ook leuk om nog wat chocolade fijn te raspen boven de taart.

Deze taart is heel geschikt om in te vriezen. Wanneer ik deze taart maak dan snijd ik er allemaal stukken van en vries deze afzonderlijk in (in een boterhamzakje). Wanneer je deze ’s ochtend eruit haalt heb je ’s avonds een heerlijk stuk taart.