Donuts, je houdt ervan of je vindt het ontzettend vies. Ik val in de eerste categorie. Het liefst ook nog met een dikke laag glazuur erop, Dikwijls kijken de donuts me vragend aan bij AH, maar de wetenschap dat ik dan echt buikpijn ga krijgen weerhoudt me om ze toch te kopen. Gelukkig zijn ze ook heel goed zelf te maken. Niet moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Een nadeel, ze zijn niet zo heel lang lekker, eigenlijk moet je ze dezelfde middag nog opeten. Dus trommel wat mensen bij elkaar en trakteer op donuts!
Voor de ingrediënten en werkwijze (met video):
Ingredienten:
- 250 ml soja of amandelmelk
- 1 zakje gedroogde gist
- 2 eetlepels suiker
- 400 gram glutenvrije bloem/broodmix (ik gebruik Schär Mix B) + wat extra voor het bestuiven van het aanrecht.
- 1 theelepel zout
- 2 eidooiers
- 60 gram boter
- 1 fles zonnebloemolie
- Kaneelsuiker (7 eetlepels suiker met +/- 2 theelepels kaneel)
Werkwijze
- Verwarm de melk tot het lauw is
- Voeg de gist en 1 eetlepel suiker toe en laat dit 4 min staan (het gaat een beetje bruisen)
- Meng in mengkom de rest van de suiker, de bloem en het zout
- Voeg aan de droge stoffen de eidooiers met boter toe
- Voeg het gistmengsel toe
- Meng de beslag met een mixer met deeghaken tot een egaal deeg
- Laat het beslag 1,5 uur rijzen (ik laat het in de oven op een rijs-stand rijzen)
- Bestuif het aanrecht met bloem
- Bestuif het gerezen deeg met bloem en leg dit op het aanrecht. Rol het voorzicht met een bebloemde deegroller tot een lap van 1 cm dik
- Steek met een grote deegring (of een breed drinkglas) grote cirkels uit het deeg. Maak in het midden een klein gaat (ik doe dat met een appelboor)
- Laat de “donuts” nog 30 min rijzen onder een vochtige theedoek die je afdekt met vershoudfolie
- Maak alvast de kaneelsuiker door de suiker met kaneel te mengen
- Verwarm in een braadpan of hapjespan een flinke laag zonnebloemolie tot 180 graden
- Frituur de donuts in circa 2 min (halverwege voorzichtig omdraaien)
- Leg ze na het frituren een paar tellen op keukenpapier en daarna wentel je ze in de kaneelsuiker.

Tip: Ik gebruik de restjes van het deeg om te kijken of de olie op temperatuur is (en of de olie dus meteen gaat bruisen als het erin gaat).
Liever een laag glazuur? Laat de donuts dan na het bakken uitlekken op het keukenpapier. Zodra ze enigszins zijn afgekoeld dip je ze in een schaal met glazuur (poedersuiker met een theelepel water). Evt kan je ze direct ook nog bestrooien met hagelslag of andere versiering. Mocht je het suikergehalte enigszins in toom willen houden dan is het ook een optie om wat strepen glazuur aan te brengen. Ziet er ook nog mooi uit!
En mocht je echt nog donuts over hebben? Dan kan je deze ook nog in de vriezer bewaren (bij voorkeur zonder glazuur of kaneelsuiker). Wanneer je deze wilt opeten dan laat je ze rustig buiten de koelkast ontdooien, dan nog even glazuren en smullen maar!
Hallo,
je recept klinkt lekker.
Alleen begrijp ik het niet helemaal. Je schrijft :
250ml ( soja-) melk
Bij stap 1 moet de melk verwarmd worden
Bij stap 4 moet ik de rest van de melk toevoegen aan de droge stoffen.
Welke rest gaat het hier over? Of moet er maar een klein beetje melk verwarmd worden?
Je hebt helemaal gelijk! De eerste keer dat ik ze heb gemaakt heb ik eerst een klein beetje melk verwarmd en later de rest toegevoegd. Een andere keer had ik per ongeluk alle melk ineens verwarmd. Dat bleek achteraf hetzelfde resultaat te geven ;-). Ik heb het nu aangepast in het recept. Dankjewel voor je oplettendheid!
Ze worden erg hard. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Dan heb je ze denk ik te lang gebakken. Zijn ze al direct na het bakken zo hard?
beste,u spreekt hier van lactosevrij en koemelkvrij,maar in uw recept gebruikt u boter.Dit is echter gemaakt van koemelk.Kan dit ook vervangen worden door soja-margarine?
Zucht zonder melk is dan ook ZONDER.
Geen noten melk of wat dan ook.
Zonder melk is zonder melk