Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn moeder het kookboek Heel Holland Bakt met Annemarie. Niet om die recepten letterlijk te gebruiken, want ze zijn natuurlijk allemaal met tarwe en koemelk, maar vooral ter inspiratie. Daarin zag ik een recept voor gevulde koeken. En wat blijkt, vrijwel iedereen in mijn omgeving is fan van deze glutenvrije en melkvrije gevulde koeken!

Ingredienten

  • 400 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (bijvoorbeeld van AH)
  • ¾ theelepel zout
  • 220 gram suiker
  • 300 gram koude plantaardige boter
  • 2 eieren
  • pakje amandelspijs van Dr Oetker
  • garneeramandelen

Werkwijze

  • Meng het glutenvrije bakmeel, zout en suiker
  • Snij de boter in blokje, voeg toe en meng door elkaar (met een mixer met deeghaak of deeghaken is het handigst, maar kan ook met de hand)
  • Voeg 1 ei toe
  • Mix tot een deeg ontstaat (het zal misschien niet 1 deegbal worden maar dat is niet erg)
  • Leg het deeg in vershoudfolie, druk bij elkaar en leg het 10 minuten in de koelkast
  • Meng het amandelspijs met ½ ei (ik doe dat in een plastic zakje, dat scheelt vieze plakvingers 😉
  • Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer ½ cm. Steek eerst 11 cirkels uit van de kleinste uitsteker die je hebt (ongeveer 9 cm) en leg deze op een bakplaat
  • Leg op elk rondje uitgestoken deeg een bolletje amandelspijs (en als je dat doet met 2 theelepels heb je wederom geen plakhanden)
  • Rol het overgebleven deeg weer uit en steek 11 cirkels uit van je grootste uitsteker (ongeveer 10 cm)
  • Leg de grotere rondjes bovenop de hoopjes amandelspijs en druk de randjes goed aan
  • Heb je nog deeg over voor een extra koek? Maak deze dan (is afhankelijk van de dikte van jouw uitgerolde deeg)
  • Leg op elke koek een amandel
  • Even bestrijken met het overgebleven ½ ei

De koeken moeten 25 tot 30 min in de oven, op 180 graden.

We hebben het een keer volgehouden om de koeken een dag of 5 te bewaren en dan blijven de heerlijk. Hebben we wel maar 1 keer kunnen testen, meestal zijn ze eerder op 😉 .