De meeste recepten die de naam crumble dragen, bestaan uit een laag fruit met daarboven een laag koek kruimels. Ik houd erg van deze “taart” omdat de kruimels zo lekker zijn en omdat het enorm makkelijk te maken is. Maar bij het serveren van een echte crumble wordt het eigenlijk toch een hoopje ellende. En op een verjaardag staan al die hoopjes ellende toch niet zo gezellig. Daarom maak ik tegenwoordig deze crumble-taart. Met kant-en-klare kersenvulling omdat dat makkelijk én lekker is. Daarnaast iets minder “nat” dan wanneer je vers fruit met suiker en bloem gebruikt.

Wanneer je deze met appel maakt zou ik wel verse appels gebruiken, voor de hardere bite.

Lees verder voor de ingrediënten en de werkwijze.

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 250 gram glutenvrije bakmix (Bijvoorbeeld van AH)
  • 115 gram koude plantaardige margarine (bijvoorbeeld van AH)
  • 90 gram (basterd)suiker
  • Snufje zout
  • 1 ei

Voor de vulling:

  • 2 a 3 blikken HAK kersenvulling (het is een makkelijk recept ;-))

Voor de crumble

  • 250 gram glutenvrije bakmix (Bijvoorbeeld van AH)
  • 125 gram koude plantaardige margarine (bijvoorbeeld van AH)
  • 100 gram (basterd)suiker
  • Snufje zout
  • 1 ei 
Werkwijze:

Ik gebruik voor het maken van de bodem de keukenmachine omdat “de kruimels” dan heel fijn worden waardoor je een egale bodem krijgt. De bovenste laag maak ik liever met 2 messen omdat de kruimels dan iets grover zijn.

Eerst de bodem:

Stap 1
Leg 2 stroken bakpapier kruislings in de bakvorm. Hiermee maak je een soort lift om de taart en uit te halen zonder de vorm om te hoeven keren. Ik gebruik een lage bakvorm (van Ikea van 38 x 26 cm).

Stap 2
Doe de bakmix, suiker en het snufje zout in de keukenmachine.

Stap 3
Snijd de boter in stukjes en voeg deze toe. Laat de machine even draaien tot de boter iets kleiner is.

Stap 4
Voeg het ei toe.

Stap 5
Laat de keukenmachine draaien tot het een fijne korrelige mix is.

Stap 6
Schenk de kruimels in de vorm en druk dit met de bolle kant van een leper stevig in de vorm.

Dan alvast de crumble:

Stap 7
Maak van de margarine allemaal kleine stukjes en zet deze nog even terug in de koelkast om weer goed koud te worden.

Stap 8
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 9
Doe de bakmix, suiker, en het snufje zout in een grote kom.

Stap 10
Voeg de stukjes boter toe, meng ze kort door het bakmix-suiker mengsel en voeg 1 ei toe. Roer dan met een mes het ei door het mengsel.

Stap 11
Snijd met twee messen (kruislings) de stukjes boter in de bakmix zo klein mogelijk. Het kan zijn dat er een paar stukken boter wat groter blijven. Maak deze tussen je vingers in kleine stukjes.

Dan de taart bouwen:

Stap 12
Schenk de inhoud van 2 blikken vulling op de bodem en verdeel gelijkmatig.

Stap 13
Schenk de crumble op de kersenvulling en verdeel losjes zonder het aan te drukken. (Heb je nog kruimels over? Bak hiervan in een handomdraai lekkere koekjes, zie mijn eerdere recept)

Stap 14
Bak de taart in ongeveer 45 minuten op 200 graden (tot de bovenkant goudbruin is).

Stap 15
Even af laten koelen en opeten maar. De taart kan in de vorm worden gesneden en dan eruit scheppen. Andere optie is voorzichtig het bakpapier omhoog tillen en op een plank of taartschaal plaatsen.

Smakelijk!