eten & drinken - wonen - kids - DIY

Recept: Stroopwafels (koemelkvrij, lactosevrij en glutenvrij)

Recept voor glutenvrije en melkvrije stroopwafelsOnlangs kocht ik bij Kruidvat voor slechts 5 euro (wel in de aanbieding) een wafelijzer. Met dit soort apparaten weet je nooit of je ze wel echt gaat gebruiken, maar voor 5 euro besloot ik de gok te wagen. In eerste instantie omdat ik dan weer eens lekkere ijshoorntjes zou kunnen eten. Eenmaal thuis bedacht ik me dat je met zo’n apparaat waarschijnlijk ook stroopwafels kan maken. Inmiddels kan ik vertellen dat dit heel goed gaat en bovendien is dat helemaal niet zo moeilijk als ik had verwacht…

Ingredienten om glutenvrije en melkvrije stroopwafels te bakkenIngrediënten

Voor de wafels

  • 125 gr plantaardige margarine
  • 85 gram (witte) basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk (ik gebruikte sojamelk, maar een andere melk kan ook)
  • 1 zakje gist
  • 250 gram glutenvrije bakmix
    (ik gebruik de zelfrijzende van Albert Heijn, maar een ander merk voor taart en koek kan ook. Eet je alleen koemelkvrij? Dan kan je ook gewoon tarwebloem gebruiken)
  • snuf zout (1 gram)
  • 1/2 theelepel koekkruiden (bijvoorbeeld deze van Verstegen)

Voor de stroop

  • 50 gram keukenstroop
  • 65 gram (witte) basterdsuiker
  • 50 gram plantaardige margarine
  • 1/2 theelepel kaneel
Werkwijze
  1. Meng de boter, suiker, gist, koekkruiden, het ei en de melk met elkaar. Ik gebruik hiervoor een keukenmachine maar een mixer met deeghaken kan ook. Zelfs met de hand kneden is een optie.
  2. Voeg aan dit mengsel de bloem met de snuf zout toe.
  3. Mix dit tot een egaal mengsel en doe het in een ruime kom (als je een mixer hebt gebruikt dan kan het in de mixkom blijven).
  4. Laat het deeg 1 uur rijzen. Ik doe dit in een oven op de laagste stand, maar het kan ook op een warme plek in huis.
  5. Zodra het bijna gerezen is maak je de stroop. Hiervoor voeg je alle ingrediënten bij elkaar in een steelpan en verwarm je dit tot het gaat borrelen.
  6. Zodra de stroop goed borrelt zet je de kookplaat een stuk lager. Wanneer de stroop warm (en dus vloeibaar) blijft is het makkelijker te verwerken.
  7. Zet het wafelijzer aan en vet de platen in met boter.
  8. Leg een bolletje deeg erop en druk het ijzer goed dicht
  9. Zodra de koek bruin wordt moet je deze eruit halen en op een snijplank leggen. Wanneer je de koek te lang laat liggen, en echt stevig laat bakken, kan je deze niet meer opensnijden.
  10. Met een scherp mes snij je de koek meteen doormidden. Dit op de manier zoals je een pitabroodje open snijd. Het is niet erg als er een keer een scheurtje of gat in komt. Je “plakt” ze immers toch weer aan elkaar. En het vergt gewoon enige oefening om dit te doen. Bij mij gingen er ook echt een paar mis hoor….
    mislukte stroopwafels
  11. Bestrijk één deel van de doorgesneden koek met de stroop.
  12. Leg de helften weer op elkaar, even aandrukken en steek deze dan meteen uit met een steekring, koekjesvorm of een glas.
  13. Laat de stroopwafel even afkoelen en dan lekker opeten!
  14. Voor de volgende wafels herhaal je stap 7 t/m 12. Dus elke keer het wafelijzer een beetje invetten.

De stroopwafels zijn het lekkerst als je ze net gebakken hebt. Simpelweg omdat de stroop dan lekker zacht is. Ik hou er dan ook van om ze op de dag dat ik ze eet nog even op te warmen. Dan kan door ze weer even tussen het wafelijzer te leggen, maar bijv een grill/tosti-apparaat of droge koekenpan werkt ook. Als het maar warm wordt.

Uiteraard hoef je de stroopwafels niet persee met een vorm uit te steken, ze worden er alleen mooier van. Echter kan je de “restjes” natuurlijk ook gewoon gebruiken. Wat te denken van een stroopwafelcake?

Stroopwafelkruimels glutenvrij en melkvrij

1 reactie

  1. Marjolijn

    Leuk, ga k proberen… Heb indd ook zo’n apparaat, ook ooit gekocht voor hoorntjes enz. Nu maar dit eens proberen… Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑