Vorig jaar plaatste ik het onderstaande recept op mijn blog. Nog altijd een van mijn favorieten. Aangezien ik het eigenlijk het leukst vind om elke keer weer nieuwe dingen te bakken (maar ik deze ananastaart zo ontzettend lekker vind), heb ik inmiddels alweer 2 variaties hierop bedacht. Tijd om die ook eens te delen!

Onderaan deze blog zie je hoe ik deze 2 variaties maak.

De basis voor deze bavarois taart komt uit ongeveer het enige familierecept dat onze familie heeft. Al zo lang als ik me kan herinneren maakt mijn moeder met kerst, pasen en het familiefeest, “de” lange-vingers-pudding (officieel Charlotte Russe). Een recept uit een Libelle van 1986, door mijn moeder al iets aangepast door ananas te gebruiken ipv peren. Hoe grappig is het dat ik dan nu met rvg media & impact alweer flink wat jaren werk voor de redactie van Libelle.

Hét recept uit een Libelle van 1986

Hét recept uit een Libelle van 1986

Na de komst van de nieuwe glutenvrije koekjes van Verkade (die overigens echt heerlijk zijn!) zag ik op Instagram en Facebook enorm veel recepten van cheesecake voorbij komen. Omdat ik nog geen goede vervanging heb gevonden voor monchou zonder koemelk, bedacht ik zo’n soort taart, met het recept van mijn moeder en Libelle als inspiratie. En lekker dat het is!

Lees verder voor de ingrediënten en werkwijze.

Ingredienten:20160716_120007
 • 200 gram glutenvrije koekjes (bijv. Verkade Oaties)
 • 75 gram plantaardige boter
 • Eetlepel water
 • 11 blaadjes gelantine
 • 1/2 liter blik ananas (en evt een klein blikje ananas voor extra garnering)
 • 75 gram suiker
 • 3 dl soja slagroom
 • 2 eieren (alleen het eiwit)
 • Voor de gelei: Zakje Taartina van dr Oetker en suiker.
Werkwijze:

Stap 1

Bekleed de springvorm (24 cm doorsnede) met bakpapier.

Stap 2

Week de gelatine blaadjes in koud water.

Stap 3

Maal de koekjes in een keukenmachine heel fijn.

Stap 4

Doe de boter in een (steel)pan en laat deze smelten. Voeg 1 eetlepel water en de koek kruimels toe. Even goed roeren.

Stap 5

Stort het koekmengsel in de springvorm. Verdeel het met een lepel en druk het daarmee ook stevig aan. Zet weg in de koelkast.

Stap 6

Laat het grote blik ananas uitlekken boven een pan en zet de uitlekte ananas nog even weg. Breng het sap aan de kook, samen met de suiker. Zodra het kookt haal je het van de warmtebron af.

Stap 7

Knijp dan beetje voor beetje de gelatine uit en voeg deze al roerend toe aan het warme ananas-suiker mengsel. Laat dit mengel afkoelen (ik giet het daarvoor altijd over in een andere kom), wel af en toe blijven roeren. Het moet een handwarme lobbige sap zijn voordat je het verder gebruikt.

Stap 8

Splits de eieren en klop met een mixer de twee eiwitten stijf (in een vetvrije, grote, kom!).

Stap 9

Mix in een andere vetvrije kom de slagroom stijf.

Stap 10

Pureer 5 ananas schijven heel fijn met een staafmixer.

Stap 11

Neem de kom met de eiwitten. Leg hierop de slagroom, daarop het sap met de gelatine, en tot slot de gepureerde ananas. Meng dit met een spatel door elkaar (goed over de bodem van de kom zodat al het sap goed mengt). Het hoeft hierbij overigens geen egaal mengsel te worden.

Stap 12

Schenk het mengsel op de koude taartbodem in de springvorm en laat het een flinke tijd opstijven in de koelkast (zeker een uur of 4).

Stap 13

Snijd de overgebleven ananas in kleine stukjes en leg deze op de taart.

Stap 14

Maak een gelei om ervoor de zorgen dat de ananas niet uitdroogt en op zijn plek blijft liggen. Er zijn heel veel mogelijkheden voor het maken van gelei. Het meest makkelijk is hiervoor een zakje poeder te kopen (bijv dr Oetker). Breng daarvoor 2 eetlepels water aan de kook met 2 eetlepels suiker. Even af laten koelen en vervolgens met een kwastje uitsmeren over de ananas.

Stap 15

Laat de taart met de gelei nog even afkoelen in de koelkast en genieten maar! Smakelijk.

Zo lekker!

Zo lekker!


Update: 2 mogelijke variaties

Aangezien ik het eigenlijk het leukst vind om elke keer weer nieuwe dingen te bakken, maar ik deze ananastaart zo ontzettend lekker vind, heb ik inmiddels alweer 2 variaties bedacht.

Variatie 1: taart met biscuit
Wanneer je de koekjesbodem vervangt door een laag cake of biscuit én in het midden een laag cake of biscuit doet, dat heb je een heerlijke zachte taart. Hij wordt daarmee iets hoger en lijkt het op een “slagroom”taart.

Hoe ik dit maak:
1. Allereerst bak ik een cake of biscuit. Ik gebruik hiervoor het recept van Laura’s Bakery waarbij ik de bloem vervang voor de glutenvrije meelmix van Albert Heijn. Let op; het kan zijn dat het iets langer in de oven moet dan met tarwebloem. Deze cake laat je goed afkoelen en vervolgens snijd je hier 2 plakken van (van ongeveer 2 cm dikte). Als jouw biscuit mooi hoog is geworden dan zal je wat overhouden.

2. Vervolgens maak ik de ananas bavarois (stap 2 en stap 6 t/m 11)

3. Was dan de bakvorm af waarin je de biscuit hebt gebakken.

4.. Leg dan 1 plak biscuit onderin de bakvorm, schenk daarop een deel van het ananas/slagroom mengsel, dan de tweede plak biscuit erop en dan nog een laag van het mengsel tot de bakvorm bijna vol is. Zet deze zeker een uur of 6 in de koelkast om op te stijven..

5. Maak de taart daarna af door aan de zijkant nougatine nootjes te “plakken”. Daarna leg je de ananas bovenop met de gelei (zie stap 13 t/m 15).

6. Wil je het extra lekker maken? Rooster dan in een droge koekenpan een paar geschaafde amandelen die je met wat suiker laat smelten (en dus karameliseren). Laat die even afkoelen en net voordat je de taart serveert strooi je deze bovenop de ananas. Jammie!

Variatie 2: eenpersoons boltaartjes

Wanneer je de bovenstaande variatie maakt, hou je waarschijnlijk een laag biscuit en wat bavarois over. Daarmee maakte ik deze te leuke boltaartjes.

Hoe ik dit maak:

 1. Steek uit (de overgebleven) cake of biscuit met een kopje rondjes uit.
 2. Bekleed de kopjes daarna met vershoudfolie.
 3. Schenk het ananas/slagroom mengsel in de kopjes en leg hier een rondje cake of biscuit op. Vouw daarna het vershoudfolie over de cake en laat het in de koelkast opstijven.
 4. Leg na het opstijven een plak ananas op een bordje.
 5. Met behulp van de folie los je heel gemakkelijke de bavarois bovenop de ananas
 6. Strooi er wat nougatine over en je bent al klaar!