eten & drinken - wonen - kids - DIY

Recept: Bapao met kip (koemelkvrij, lactosevrij & glutenvrij)

Iets wat volgens mij iedereen wel mist als je een “moeilijk dieet” hebt, is gemakkelijk eten. Iets wat je in de vriezer hebt liggen en dat binnen 5 minuten klaar is. Voor een snelle maaltijd of (misschien nog wel vaker) een late night snack.

Toen ik op Instagram een korte video van Allerhande zag waarin ze bapao aan het bereiden waren, had ik mijn nieuwe missie gevonden. Het eerste glutenvrije deeg belanden in de prullenbak, de tweede keer waren de broodjes ware gedrochten, maar inmiddels heb ik een handige manier gevonden om zelf bapao te maken.

Wellicht ben je me nog een keer, laat op de avond als je ineens trek hebt, dankbaar dat je deze snelle broodjes gemaakt hebt 😉 .

Lees verder voor de ingrediënten en werkwijze

Ingrediënten:
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel djahé
  • 1 theelepel djintan
  • 1 geperste teen knoflook
  • 1 gesneden ui
  • 3 eetlepels ketjap manis (let op dat je glutenvrije hebt)
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel sojasaus (let op dat je glutenvrije hebt)
  • 2 eetlepels ketchup of tomatenpuree
  • 300 gram kipgehakt (naturel of gekruid. Rundergehakt kan natuurlijk ook)
  • 300 gram broodmix wit (bijv van Schär)
  • 1 zakje gist
  • scheutje olijfolie
  • snufje zout
  • 200 ml warm water
Benodigdheden:
  • muffinvorm
  • vershoudfolie
  • bakpapier
  • stoompan (of een vergiet die op een kookpan past)
Werkwijze:

De vulling:

  • Maak een schaaltje met daarin de 3 kruiden en de knoflook.
  • Maak een schaaltje met daarin de ketjap, sojasaus en azijn.
  • Snipper de ui en fruit deze in een pan.
  • Bak het kipgehakt rul in de pan met de ui.
  • Voeg de droge kruiden toe en meng bak deze kort mee.
  • Voeg de ketjap, azijn en sojasaus toe.
  • Voeg 2 a 3 eetlepels ketchup toe.
  • Meng alles goed in de pan en voeg een kopje water toe.
  • Laat het een kwartiertje flink doorkoken zodat een deel van het water verdampt.
  • Laat het gehaktmengsel afkoelen.

Brooddeeg:

  • Meng de broodmix met de gist en het zout.
  • Maak een kuiltje en schenk daarin het warme water en een scheutje olijfolie.
  • Met een vork of een lepel meng je voorzichtig beetje bij beetje de broodmix met het water.
  • Als al het water is opgenomen, mix je het deeg (met de deeghaken in de mixer) nog een paar minuten (3 tot 5).
  • Dek het deeg af met vershoudfolie en laat het 15 min rijzen (ik doe dit in een oven die op 40 graden staat).

Bapao:

  • Scheur van het vershoudfolie allemaal stroken van circa 15cm en leg deze klaar.
  • Haal het iets gerezen deeg uit de kom en verdeel het in kleine stukken (circa 9).
  • Druk met je hand het kleine bolletje deeg plat (zorg dat je wat broodmix aan je handen hebt en op het aanrecht)
  • Leg het platte deeg op vershoudfolie en leg het folie met deeg in je hand.
  • Met je hand maak je van het deeg een soort kommetje waarin je een schep vulling doet.
  • Heel voorzichtig breng je de uiteinden van het deeg bij elkaar, leg daarna het bolletje met vershoudfolie in de muffinvorm.
  • Zorg dat alle uiteinden dicht geplakt zijn, en het broodje “dicht” is
  • Herhaal dit tot alle broodjes gevuld zijn en in de muffinvorm liggen.
  • Maak een schone theedoek vochtig en leg deze op de muffinschaal.
  • Laat de vorm nog 45 min rijzen onder de theedoek op een warme plaats (bijv in de oven op 40 graden)

Stomen:

  • Breng een flinke laag water aan de kook in de stoompan. (Voeg voor nog meer smaak een bouillonblokje toe (de groenten variant van AH bevat geen gluten)).
  • Knip van een rol bakpapier vierkantjes (net iets groter dan je hand).
  • Haal de gerezen bapao met vershoudfolie uit de vorm. Trek het folie er voorzichtig af en leg er een bakpapiertje op. Omdraaien en dan in de stoompan leggen.
  • Ongeveer 15 min stomen en dan is de bapao is klaar.

Bewaren en opwarmen:

  • Ik laat de broodjes altijd een minuut of 10 afkoelen en doe ze vervolgens per stuk in een boterhamzakje. Wanneer ze vervolgens helemaal afgekoeld zijn leg ik ze in de vriezer.
  • Om de broodjes te verwarmen leg ik ze in de magnetron, op de hoogste stand, ín het boterhamzakje. Ongeveer 1,5 minuut. Zodra het boterhamzakje zich helemaal opblaast is je broodje warm.

Het lekkerst zijn deze broodjes natuurlijk met (zoete) chilisaus. Eet smakelijk!!

8 reacties

  1. Nienke

    Lijkt me heerlijk! Volgens mij staat er wel een foutje in de beschrijving: het toevoegen van de olijfolie aan het deeg ontbreekt.

  2. Mevrouw Jansen

    Thanks! Ik heb het meteen aangepast ;-). En inderdaad, het is erg lekker haha. Ik vind zelf rundergehakt nóg lekkerder om te gebruiken. Deze versie maakte ik speciaal voor mijn zus, die naast gluten en koemelk, ook geen varkensvlees en rundvlees kan verdragen.

  3. Anouk

    Net gemaakt met varkensreepjes die ik kleiner heb gesneden. Heel lekker! Eindelijk iets voor in de vriezer wat ik mee kan nemen naar feestjes.

    Mijn deeg was trouwens eerder droog dan plakkerig

  4. Mevrouw Jansen

    Wat fijn dat je het ook lekker vindt. Niet alleen fijn om mee te nemen, ook voor als je een keer ’s avonds echt zin hebt in een snack haha

  5. Ina Koopman

    Gisteren voor het eerst gemaakt: veel werk de eerste keer, maar gaandeweg werd ik er steeds handiger in om de broodjes goed te sluiten. De smaak is geweldig, stukken lekkerder dan de gekochte met gluten. Ik ga ze vast vaker maken.
    Bedankt voor dit recept, heel blij mee. En reken maar mijn coeliakie man ook!

  6. Mevrouw Jansen

    Wat leuk om te lezen! geniet van de broodjes 😉

  7. Jacqueline

    Wat zijn ze lekker. Ik gebruikte altijd een ander recept maar van het weekend ga ik ook de vulling gebruiken voor de gluten bapao’s.
    Bedankt voor het recept.

  8. Truus

    Hoe voorkom ik dat de vershoudfolie aan het deeg blijft plakken. Moet ik de vershoudfolie met olie bestrijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑