eten & drinken - wonen - kids - DIY

Recept: Koffiebroodjes (koemelkvrij, lactosevrij & glutenvrij)

Wat ik voorheen altijd zo heerlijk vond aan een ontbijt in een restaurant was met name de heerlijke Viennoiserie (croissants, koffiebroodjes, chocoladebroodjes).  Wanneer ik dat nu zie liggen krijg ik soms te neiging om het gewoon te nemen, onder het mom van een test, of ik er écht wel last van krijg ;-). Gelukkig wint dan mijn verstand, maar na ons vorige weekendje weg was ik vastbesloten om ze zelf  een glutenvrije en melkvrije variant te maken. Te beginnen met de koffiebroodjes, die eenvoudiger blijken dan gedacht. En zóóó lekker. Inmiddels favoriet mijn familie, ook bij de niet-glutenvrije-melkvrije-eters!

Voor de ingrediënten en werkwijze

Ingrediënten:

  • 1 rol glutenvrij en melkvrij bladerdeeg van Schär
  • 2 eieren
  • 75 gram (basterdsuiker)
  • 1 eetlepel glutenvrije bakmeel (bijv van AH)
  • 250 ml amandelmelk (sojamelk kan ook)
  • 1 vanillestokje
  • 60 gram rozijnen

Werkwijze:

  1. Schenk een klein beetje van de amandelmelk in een schaal, de rest in een steelpan.
  2. Snijd de vanillestok in de lengte door en haal het merg eruit. Voeg dit toe aan de amandelmelk in de steelpan.
  3. Voeg de suiker toe aan de melk in de steelpan en verwarm deze tot het kookt.
  4. Splits ondertussen 2 eieren en voeg de 2 eidooiers toe aan de koude amandelmelk in de schaal.
  5. Meng 1 eetlepel bakmeel met de eidooiers (met melk) in de schaal.
  6. Zodra de melk kookt, voeg je deze toe aan de schaal met het ei-mengsel. Even roeren en weer terug in de steelpan.
  7. Kook het gehele mengsel een minuut of 4 tot het wat dikker is.
  8. Schenk het warme mengesel in een schaal of op een bord, dek het af met folie en laat het afkoelen. Heb je (net als ik in de video) geen vershoudfolie meer? Knip een diepvrieszakje open en voila!
  9. Ontdooi het bladerdeeg in de magnetron (5 min op de lage stand).
  10. Week de rozijnen in handwarm water.
  11. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  12. Spray of bestrijk de muffinvorm(en) met boter of olie en bebloem ze daarna licht.
  13. Rol het bladerdeeg uit, bestrijk het met de afgekoelde banketbakkersroom en verdeel de rozijnen over de lap deeg.
  14. Rol het bladerdeeg zachtjes op en snij deze in 12 plakjes.
  15. Leg elk plakje in de bebloemde muffinvorm. Is er een rondje met weinig room of rozijnen? Voeg dan nu gerust nog wat toe met een theelepel.
  16. Bak de broodjes in +/- 20 tot 25 min tot ze goudbruin zijn.
  17. Haal de broodjes vrij snel uit de vorm en leg ze op een rooster. Zo voorkom je dat ze alsnog vastplakken in de muffinvorm of te vettig worden.
  18. Meng +/- 7 eetlepels poedersuiker met 1 theelepel water. Goed roeren tot het een stevige massa wordt die nog maar net vloeibaar is. Eventueel iets meer water of poedersuiker toevoegen.
  19. Zodra de broodjes zijn afgekoeld dan kan je de streepjes glazuur aanbrengen. Dat kan zowel met een theelepel als een spuitzakje (deze koop je in een wegwerpvariant overigens heel voordelig bij Wibra). Leg eerst een vel bakpapier onder het rooster, dit zorgt dat je geknoeid glazuur makkelijk opruimt.
  20. Maak vervolgens met een vloeiende beweging streepjes glazuur over de broodjes. Dit hoeft helemaal niet zo netjes, juist verschillende diktes en lengtes maken het extra mooi.

De broodjes zijn het lekkerst op de dag dat je ze maakt, maar ook een dag later nog prima om van te genieten. Wil je ze invriezen of nog een keer opwarmen? Zorg dat dat je het glazuur nog niet aanbrengt.

3 reacties

  1. Kimmy

    Yammy Danku wel voor Het receptje
    Ik zelf heb coeliakie en een koemelkallergie en reageer
    Ook op glutenvrij gemaakt tarwezetmeel dit is een prefecht receptje om
    Is uit te proberen waar haal je de rozijnen want ik eet niets met sporen van gluten en of melk want ik kan in shock geraken vandaar mij vraag

  2. Mevrouw Jansen

    Ik koop de rozijnen bij Albert Heijn. Voor zover ik weer staat hier niet op dat er sporen van gluten in kunnen zitten. Maar wellicht goed om dat bij de fabrikant te checken?

  3. Kimmy

    Thanks voor je antwoord ik ga vandaag aan de slag heb alles in huis
    Ik ben erg blij ik u website leren kennen heb naast coeliakie heb ik ook een koemelkeiwitallergie en kan ik ook niet tegen glutenvrij gemaakt tarwezetmeel jou recepten passen dus prefect in mij levensstijl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑