Follow my blog with Bloglovin

Volgens mij vindt vrijwel iedereen verse, zelfgebakken koekjes onweerstaanbaar. Omdat we deze ook nog eens heel makkelijk gluten(tarwe)- en melkvrij kunnen maken, worden er bij ons regelmatig koekjes gebakken.

Dit recept is het resultaat van een dag waarop ik kersencrumble ging bakken, maar veel te veel crumble had gemaakt. Omdat ik glutenvrij deeg lastig vind om uit te rollen bedacht ik een soort robuust koekje. En het werd ook nog goedgekeurd door de mini-Jansens! Inmiddels voor mij hét recept wanneer ik heel makkelijk en super snel koekjes wil bakken. De deegroller blijft in de kast, ik bak ze namelijk in cupcake vormen.

Lees verder voor de ingrediënten en de werkwijze.

Ingrediënten

  • 250 gram glutenvrije bakmix (Bijvoorbeeld van AH)
  • 125 gram koude plantaardige margarine (bijvoorbeeld van AH)
  • 90 gram (basterd)suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • Rozijnen
  • Gehakte pure chocolade (let op dat er geen melk in zit)
  • Parelsuiker
  • Abrikozenjam

Stap 1

Maak van de margarine allemaal kleine stukjes en zet deze nog even terug in de koelkast om weer goed koud te worden. Vet de cupcakevormen in met een spray of margarine en verwarm de oven voor op 175 graden.

Stap 2

Doe de bakmix, suiker, snufje zout én het zakje vanillesuiker in een grote kom.

Stap 3

Voeg de stukjes boter toe, meng ze kort door het bakmix-suiker mengsel en voeg 1 ei toe. Roer dan met een mes het ei door het mengsel.

Stap 4

Snijd met twee messen (kruislings) de stukjes boter in de bakmix zo klein mogelijk.

Stap 5

Mix het geheel een minuut of 2/3 met een mixer met deeghaken. Net zo lang tot je een bak vol kleine kruimels hebt en geen echte witte bakmix meer ziet. Het kan zijn dat er een paar stukken boter wat groter blijven. Maak deze tussen je vingers in kleine stukjes.

Stap 6

Het variëren kan beginnen. Je kunt deze koekjes met alles maken wat je maar wilt. Ik heb deze keer gekozen voor
– Abrikozen jam
– Parelsuiker
– Rozijnen
– Gehakte pure chocolade (een stukje van een reep chocola snijd je makkelijk in stukjes met een scherp mes)

Voor de abrikozenkoekjes doe je eerst een grote lepel kruimels in een cupcakevorm. Druk deze met je vinger een beetje aan en smeer er daarna wat jam op met een lepeltje.

Bij de parelsuikerkoekjes doe je eerst een grote lepel kruimels in een vormpje, daarna strooi je er wat suiker overheen en dan druk je het zacht aan met je vingers.

In het geval van de rozijnen- en chocoladekoekjes meng ik altijd eerst de kruimels met de vulling in een apart bakje, die doe ik vervolgens in de vorm en uiteraard druk ik die ook even aan.

Stap 7

Klop een ei los in een kom en bestrijk met een kwastje de koekjes (behalve de koekjes met jam erop). Waarschijnlijk is het best lastig om ze “mooi”  te bestrijken omdat het kruimelige koekjes zijn, maar het is niet erg als het ei ongelijk verdeeld is.

Stap 8

Zet dan de bakvormen ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden. Als ze beginnen te kleuren zijn ze goed.

Stap 9

Laat de koekjes heel even afkoelen in de vorm (anders vallen ze meteen uit elkaar). Daarna kan je de vormen omkeren en vallen de koekjes eruit. Zitten ze vast? Ga dan even met een mesje voorzichtig langs de rand, dan schieten ze zo los.

Smakelijk!