Koemelkvrije en glutenvrije cheesecakeIk laat me graag inspireren door “gewone” recepten, bijvoorbeeld van Allerhande. Op hun facebookpagina zag ik hoe ze mini cheesecakejes maakten met een oreo koekje als bodem. Ik kreeg spontaan zin in cheesecake en met wat gesleutel heb ik een koemelkvrije en glutenvrije (niet lactosevrije) variant gemaakt. Waar Allerhande roomkaas en kwark gebruikt, neem ik liever slagroom met zachte kaas. Dan krijg je een luchtigere cheesecake. Daarbij neem ik niet de glutenvrije oreo koekjes maar de Maria biscuitjes als bodem. Beide versies zijn getest maar in huize Jansen werd de “klassieke” versie beter ontvangen.

Ik maak deze cheesecakejes met zachte geitenkaas ipv roomkaas. Kan of wil je geen geitenkaas eten? Dan biedt de soja roomkaas uitkomst die ze o.a. bij Ekoplaza verkopen. Deze kan je 1 op 1 vervangen.

Ingrediënten:
  • Ingredienten koemelkvrije cheesecake12 maria biscuitjes
    (die van Lidl zijn mijn favoriet, al zijn die niet altijd verkrijgbaar. Daarom sla ik die altijd wat groter in als ze het assortiment er weer is. Belangrijkste is dat ze in de muffin vorm passen)
  • 100 gram zachte geitenkaas (of roomkaas)
  • 100 ml soja slagroom
  • 60 gram suiker
  • 1 ei
  • Klein beetje citroensap (ongeveer van 1/2 citroen)
  • Hero Tova aardbeiensaus of aardbeienjam
Werkwijze:
  1. Meng de sojaslagroom met de suiker
  2. Klop de soja slagroom stijf (zo stijf als mogelijk is met soja slagroom)
  3.  Prak de kaas is kleine brokjes (nog beter is om deze ook in een aparte kom te mixen, maar dan duurt het was langer én je hebt meer afwas 😉 )
  4. Voeg de zachte kaas, het ei, en de citroensap toe aan de slagroom.
  5. Mixen dit tot het een egaal beslag is
  6. Vul de muffinvorm met papieren vormpjes en leg in elk vormpje een biscuitje
  7. Vul de vormpjes met het slagroom/kaas beslag
  8. Bak de cheesecake in circa 25 min in de oven op 160 graden
  9. Laat de cakejes goed afkoelen
  10. Net voordat je ze cakejes serveert schenk je een beetje aardbeiensaus op de cheesecake

Cheesecake glutenvrij en koemelkvrij

Smakelijk!