Oh, wat hou ik toch van kaas-pesto-achtige broodjes. Eerder kocht ik die kant-en-klaar, maar ik heb nog geen versie kunnen vinden zonder tarwe en koemelk.

Een tijd geleden bakte ik een kaas-pesto brood “from scratch” maar, hoewel dat erg lekker was, kost dat ook enorm veel tijd. En ik ben niet het type die om 12.00 al weet wat ze die avond gaat eten.

Tot ik bedacht dat het sneller en makkelijker kon. En wat blijkt, het is nog lekker ook.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn (spelt of glutenvrije) pitabroodjes, pesto zonder melk, olijfolie (het liefst een spray) en een type kaas die je kunt verdragen. Ik gebruik zelf altijd Hollandse schapenkaas omdat deze qua smaak het meest lijkt op “gewone” kaas. (let op; Voorheen kon je hierbij de biologische pesto van AH gebruiken maar deze is sinds juli 2017 niet meer melkvrij. Ipv deze pesto zou je basilicum uit een tube (ook van AH) kunnen gebruiken of zelf een voorraad pesto maken die je in kleine blokjes invriest.) 

Voor de werkwijze

Stap 1
Verwarm de oven voor op ongeveer 210 graden (afhankelijk van jouw oven)

Stap 2
Leg de hoeveelheid broodjes neer die je wilt bakken en maak ze met een kwastje en water iets vochtig. Kijk uit dat je ze niet te nat maakt zodat de kaas eraf glijdt.

Stap 3
Rasp wat kaas fijn en verdeel deze over de broodjes (de broodjes niet opensnijden). Wees niet te zuinig. Zodra de kaas gaat smelten slinkt meestal nog.

Stap 4
Leg met een klein lepeltje of een mespunt verschillende “druppels” pesto op de kaas

Stap 5
Spray een klein beetje olijfolie op de belegde pitabroodjes

Stap 6
Leg de broodjes in de voorverwarmde oven. Ongeveer 5 minuten is voldoende. Zodra je ziet dat de kaas gesmolten is en wat luchtbelletjes krijgt, dan zijn de broodjes goed.