eten & drinken - wonen - kids - DIY

Smeuïge én krokante brownies (koemelkvrij, lactosevrij & glutenvrij)

vStukjes glutenvrije en melkvrije browniesIk heb er even naar moeten zoeken, een aantal recepten moeten proberen maar inmiddels ben ik de trotse “eigenaar” van een super recept voor brownies, échte brownies. Voor mij zijn brownies echt iets anders dan chocoladecake. Het zijn kleine stukjes, smeuïge cake met een krokante bovenkant.

Met onderstaande recept maak je eigenlijk heel eenvoudig deze glutenvrije én melkvrije brownies. Volgens mijn collega’s (die wel gluten en melk mogen) overigens mijn beste baksel tot nu toe…

Uiteraard heb ik er weer een video van gemaakt met een uitgeschreven recept.

Ingrediënten:
  • 125 ml heet water (net gekookt)Ingredienten smeuige en krokante brownies glutenvrij en melkvrij
  • 1 el oploskoffie
  • 60 gram pure chocolade (ik gebruik hiervoor de chocoladedruppels van Jumbo)
  • 60 gram plantenmargarine van Albert Heijn
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 475 gram kristalsuiker
  • 30 gram cacao
  • 225 gram glutenvrije bakmix (bijv zelfrijzend bakmeel van AH of Schär mix C)
  • 1 theelepel zout
  • 170 gram pure chocolade (omdat er in dit recept veel suiker is gebruik ik suikervrije pure chocolade, maar dat hoeft niet. Toen ik deze brownies voor de eerste keer maakte had ik geen andere chocolade in huis en het resultaat hiermee bleek perfect)
Werkwijze
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Smelt de boter in de magnetron op een lage stand.
  3. Los de koffie in een ruime kom op in het hete water.
  4. Voeg de 60 gram chocoladedruppels aan de koffie toe.
  5. Zodra de chocolade is gesmolten voeg je hieraan de gesmolten boter en de zonnebloemolie toe.
  6. Pak een andere kom en meng hierin de 2 eieren, met 2 eidooiers en alle suiker (vanille- en kristalsuiker).
  7. Meng het suiker-ei mengsel met het koffie-chocolademengsel.
  8. Voeg hieraan de cacao toe.
  9. Doe de bakmix met het zout in een zeef en roer dit beetje voor beetje door het beslag, met een spatel (geen garde).
  10. Snij de repen (suikervrije) chocolade met een scherp mes in hele kleine stukjes en voeg dit ook toe aan het beslag.
    Suikervrije chocolade
  11. Giet het beslag in het, met bakpapier beklede, bakblik. (circa 30×30 cm).
  12. Bak de brownie in circa 45 minuten, laat het daarna afkoelen en snijd het in kleine stukjes.

Koemelkvrije en glutenvrije smeuige brownie

En daarna? Neem een hap en geniet. Kijk uit, het is erg machtig, Dus kleine stukjes en niet teveel (als jij je in kunt houden 😉 ).

2 reacties

  1. Marjolein

    Dit recept is goud waard! Echt super lekkere brownie 😃 Heb hem wel iets langer gebakken dan in het recept stond. Bakken blijft nog altijd ook nog beetje zelf nadenken he 🙂
    Nu heb ik er een paar in de vriezer gedaan. Ben benieuwd of ze nog zo lekker smaken als ze in de vriezer zijn geweest. Die test zal niet lang op zich laten wachten denk ik hihi

  2. Rachel

    niet te vergelijken met het filmpje!! We doen steeds alles fout

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑