eten & drinken - wonen - kids - DIY

Spelt cupcakes (eivrij, melkvrij & zonder (natuurlijke) kleurstoffen)

Voor diegene die ook mijn social media volgen hebben het al gezien. Afgelopen zondag hadden we een bijzondere verjaardag te vieren, de oma van mijn man (of oma-oma zoals de mini Jansens haar noemen) werd 94. Dat werd uiteraard met de hele familie gevierd.

Omdat er in de familie best een aantal mensen zijn met voedingsintoleranties (zie dit eerdere bericht) werd me gevraagd of ik voor hen iets wilde bakken. Enthousiast bood ik aan om dan voor het gehele gezelschap iets te maken. Waar we begonnen met idee voor heel veel cupcakes, werd het steeds meer een zoet buffet; heerlijk.

Naast de “standaard” koemelk en tarwe intoleranties hebben we ook een paar bijzondere in de collectie ;-). Zo kan mijn schoonzus juist wel koemelk, tarwe en gluten verdragen maar geen histamine vrijmakers en biogene aminen (wat neerkomt op bijvoorbeeld eiwit, kleurstoffen, conserveringsmiddelen en banaan). Aangezien ik vrijwel elk gebak ei verwerkt is óf vervangen wordt door banaan, werd dat al een uitdaging. Daarnaast bevat eigenlijk elke boter (behalve roomboter) kleurstof…

Maar we hebben een schat gevonden! Bij Ekoplaza is een sojaboter zonder (natuurlijk) kleurstof verkrijgbaar. Daarnaast heb ik de eieren vervangen voor appelmoes. En ja, het is gelukt.

Inmiddels hebben we dus een recept voor cupcakes zonder koemelk, tarwe, kleurstof, banaan, vanille en ei. Maar wel lekker!

Ingrediënten:
 • 285 gram speltbloem
 • 300 gram suiker
 • 300 gram Provamel sojaboter
 • 220 gram appelmoes
 • 1 zakje bakpoeder
Werkwijze:

1.
Plaats 12 grote cupcakevormen (of bijvoorbeeld 20 kleine) in een cupcake bakvorm. Je kunt de papieren vormpjes ook los op een bakplaat zetten, maar dan worden de cakes vaak iets platter en breder.

2.
Verwarm de oven voor op 175 graden.

3.
Doe de suiker en boter in een kom en mix het tot een romige massa.

Dé boter zonder koemelk en kleurstoffen

4.
Voeg 1 lepel appelmoes toe en mix tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot alle appelmoes opgenomen is. Mix het geheel daarna nog even extra luchtig. Op de foto zie je hoe het boter, suiker en appelmoes mengsel eruit ziet.

5.
Doe de bloem met bakpoeder in een zeef. Zeef ongeveer 1/4de deel op het boter-suiker-appelmoes-mengsel.

6.
Roer de bloem er met een spatel doorheen. Niet mixen! Herhaal dit tot alle bloem gezeefd en opgenomen is.

7.
Met behulp van 2 lepels doe je het beslag in de cupcakevomen. Niet te vol want het zal nog rijzen in de oven. Ik doe de vormpjes tot net iets over de helft vol.

8.
Bak kleine vormpjes in ongeveer 20 minuten gaar. De grote vormpjes die ik heb gebruikt hebben 25 tot 30 minuten nodig. Ik controleer altijd even met een vork of ze goed zijn. Deze prik je in het midden in de cake en dan mag er daarna aan de vork geen nat beslag zitten. Niet te vroeg proberen anders zakken de cakejes in.

3 reacties

 1. Eveline

  En ze waren heerlijk!!! We maken het je wel moeilijk hè? 🙂

 2. Monique

  Oh wat een fantastisch recept voor onze zoon met Lyme en voedselintoleranties (geen melk, ei, noten, tarwe). Dank je wel, hij staat nu in onze keukenreceptenboek.

 3. Eliza

  Kun je de suiker ook vervangen door Stevia? Ik mag ook geen suikers. Ik ben benieuwd of dit kan en ik hoop het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑