Bron: www.sportmassagepuntuitt.nl

Hoewel ik er een hekel aan heb om te klagen in mijn blogs, ga ik dat eerst wel doen. Want ik had (ja hád) zo’n last van hooikoorts. En dan niet de “oh ik moet soms niezen” variant, maar niesbuien, jeukende en daarna (van het wrijven) brandende ogen, een jeukend gehemelte, en moe, zo ontzettend moe.

Qua medicijnen kon een allergietabletje het niezen meestal wel iets verminderen, maar de pijnlijke ogen bleven en de vermoeidheid werd alleen maar erger.

Tot ik op het schoolplein 2 mensen hoorde praten over tape op je rug tegen hooikoorts. Dit leek me eigenlijk een ontzettend broodje aap verhaal, maar tussen 2 niesbuien door besloot ik toch maar eens uit te zoeken wat het was. Baat het niet, schaadt het niet.

Wanneer je google erop nazoekt blijkt niet het tape de hooikoorts te verminderen, maar het tapeN. Het tape dient op een speciale manier geplakt te worden. Zo vond ik bijvoorbeeld op de website fysiotape.nl:

Het uitgangspunt van de elastische tapemethode is dat via een externe huidprikkeling reflectoir invloed kan worden uitgeoefend op de bij het innervatiegebied behorende weefselstructuren van ruggenmergsegmenten. De kinesiotape, die direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam prikkelen.

Dit leek me een plausible verhaal en besloot de fysio bij mij in de buurt te bellen. Extra voordeel; deze behandeling wordt gezien als fysiotherapie en daarom werd het in mijn geval vergoed. Op naar de eerste afspraak.

Bij de eerste afspraak werden mijn verwachtingen eerst even gedownsized. Want het had “slechts” bij 80% van de mensen effect, en tot ongeveer 80% van de klanten konden worden verminderd, werd mij verteld.

Het eerste dat me opviel was dat je het tape echt goed voelt zitten. Niet op een vervelende manier, maar ik kan me wel voorstellen dat er iets veranderd voor je huid. Dit eerste tape moest er minimaal 5 dagen opblijven en 2 dagen daarna had ik weer een afspraak om opnieuw tape te plakken. Zo nodig kan dit een derde keer herhaald worden en dan ben je voor de rest van het seizoen klaar.

Bron: www.praktijk19.nl

Helpt het?
En dan is natuurlijk de vraag… helpt het echt? In mijn geval kan ik die vraag met een volmondige JA beantwoorden. In de eerste week waren de jeukende ogen na en dag of 2 verdwenen. Het niezen en jeukende gehemelte bleef nog wel iets. Maar in de tweede week werd dat ook zelfs minder. Om eerlijk te zijn dacht ik na 2 weken het eindstadium bereikt te hebben. Ik kreeg echter nóg een keer tape. En warempel het jeukende gehemelte verdween zelfs ook nog.

Op dit moment begin ik de dag nog wel met een paar keer niezen maar verder beperkt het zich echt tot 2 of 3 keer niezen per dag. En de andere klachten zijn zelfs weg! Omdat we momenteel aan het verbouwen zijn (lees; veel stof in huis) denk ik zelfs dat het niezen in de ochtend daardoor komt.

Kortom, heb je last van hooikoorts? Ik kan het tapen enorm aanraden. Al gaan een aantal klachten van je ervan over, dan is het nog steeds de moeite waard toch?