Met een boot op het water door Nederland reizen kan best een klus zijn. Zeker wanneer je weinig of geen ervaring hebt in sluizen, bij het wachten voor een brug of het aanleggen bij onhandige steigers. Toen wij gingen varen met eerst 1, en daarna 2 kleine kinderen werd het voor ons ook even wennen. Want hoe zorg je dat je toch een ontspannen tijd hebt, de kinderen echt luisteren wanneer het nodig is, én je zonder gevaren in een sluis kunt?

Inmiddels hebben we 5 jaar ervaring en wat handigheidjes ontdekt. Hierbij mijn tips:

  • Neem een bolderkar mee op vakantie, handig voor de boodschappen en voor de lange afstanden van een haven naar het dorp of de stad.schermafbeelding-2016-10-20-om-20-31-53
  • Maak een knutselbak/koffer. Doe je hierin wat dingen van thuis maar ook alvast wat nieuwe dingen.  Nieuwe stickers, touw of gekleurde vellen zijn toch net iets leuker.  Bij ons wordt er elke dag wel een of meerdere keren geknutseld maar de ruimte is uiteraard klein. Met een knutselkoffer ruim je alles heel snel op, maar heb je ook alles weer snel bij de hand voor de volgende sessie.
  • Neem per kind 1 grote plastic opbergbak mee die ze thuis mogen vullen met speelgoed en zet die op het voeteneind van het bed. Dat maakt van het bed meteen hun eigen plek en het maakt het opruimen heel makkelijk. Op deze manier is tevens inzichtelijk hoeveel speelgoed ze mee kunnen nemen op vakantie.
  • Maak duidelijke afspraken over het aanleggen van de boot en beloon het meewerken. Wij hebben bijvoorbeeld afgesproken dat zodra we gaan aanleggen de kinderen op de bank moeten blijven. Pas als de motor van de boot uit is mogen ze er vanaf. En de beloning? We hebben een bak met speciale aanlegsnoepjes. (bijv dummies, manna’s of andere kleine snoepjes). Onder het aanleggen mogen zij iets snoepen.schermafbeelding-2016-10-20-om-20-23-17
  • Wij werken met het “centjes verdienen”  principe op vakantie. Als de kinderen goed hun best hebben gedaan om er een gezellige vakantiedag van te maken krijgen ze “een centje”. Hoeveel dat is maakt eigenlijk niet eens uit. Zo wordt enerzijds gezellig bedrag beloond, maar misschien voor ons als ouder is er nog een ander belangrijk voordeel. Op deze manier worden de dagen in stadjes ook leuk. Op die dagen mogen ze namelijk van het verdiende geld zelf iets kopen. Ze hebben daarmee een gericht doel in de stad en wij hoeven niet 636467437 keer de vraag “mag ik dit?” te beantwoorden.
  • Neem heel veel washi tape en washi vellen mee. Daarmee kunnen ze heel veel verschillende dingen knippen en plakken zonder lijm (en dus plakkerige dingen).
  • Neem de Velda Pond mee. Deze is eigenlijk bedoeld als mini-vijver voor in de tuin of op het balkon maar daarnaast super handig op een boot. Deze “bak” is namelijk gemaakt van textiel dus heel klein op te vouwen. We gebruiken deze op de boot bijvoorbeeld als bewaarbak voor de schepjes, emmertjes en gieters. Vullen het met water als de kids met water willen spelen (zowel op de boot als op grasveldjes). En ’s avonds vullen we hem met lekker warm water en een badschuim. Op die manier kunnen ze heel makkelijk op de boot “in bad”.
    schermafbeelding-2016-10-20-om-20-36-27