eten & drinken - wonen - kids - DIY

DIY: De spuitverf fase….

Matte spuitverf van Action

Bij het lezen van deze titel denk je misschien dat het gaat over de knutselfases van de mini Jansens, maar niets is minder waar… Ik ben compleet in een spuitverf fase. Geen potje, blik of vaas is veilig voor mijn bus met verf 😉 . Misschien heb jij ook wel een vaas of bloempot die je qua vorm nog steeds mooi vindt,  maar waarvan de kleur echt niet meer kan? Gewoon een laagje verf er overheen en je hebt weer iets super leuks.

Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik echt geen klusser ben. Enerzijds omdat ik er geen groot talent voor heb, anderzijds omdat meneer Jansen juist super handig is. Zijn resultaat is nou eenmaal beter én het gaat veel sneller. 3 x raden wie in ons huis alle klussen doet…

Dit soort DIY projectjes vind ik echter wel erg leuk. Toen ik met de vaas, lege flessen en blik aan de slag ging kon meneer Jansen het (gelukkig) niet laten om toch wat tips te geven. En eerlijk is eerlijk, daardoor is het toch echt mooier geworden. Wie weet hebben jullie er ook iets aan!

Stap 1: Het object

Kies een object die qua vorm mooi is en, een beetje, een glad oppervlakte heeft.


Stap 2: Schuren


Schuur het te spuiten oppervlakte met een een fijn schuurpapiertje. Het hoeft alleen maar een klein beetje ruw te worden, er hoeft geen verf oid af.


Stap 3: Vet vrij maken


Maak het object vetvrij. Dit kan je doen door het schoon te wrijven met een doekje waar je een beetje terpentine of ammoniak op  doet. Het doekje hoeft niet doorweekt te zijn. Het object hoeft er ook niet nat van te worden


Stap 4: De spuitplaats

Zorg dat je het te spuiten object ergens neerzet of hangt waardoor je overal goed bij kan. Zo heb ik bij de grote vaas elke keer eerst de bovenkant gespoten en deze daarna op de kop op een paal gehangen. De flessen en blikken heb ik op houten (speelgoed)blokjes gezet. Zo kan je de onderste rand spuiten maar ook de binnenkant.


Stap 5: Handschoenen

Draag handschoenen bij het spuiten aangezien de kans groot is dat er verf op je vinger en onder je nagel komt. En wanneer je klaar bent met spuiten dan moet je even de bus op de kop houden en spuiten. Als er dan geen verf meer uitkomt (en alleen wat gas) dan is de spuitkop schoon en kan de bus niet verstopt raken.


Stap 6: Primer

Allereerst breng je een primer aan. Deze “grondverf” zorgt ervoor dat de uiteindelijke lak beter hecht. Deze primer is bijvoorbeeld wit maar hoeft het te spuiten object niet helemaal wit te maken. Een dun laagje primer is al voldoende.


Stap 7: Spuiten

Ik was in de (naïeve) veronderstelling dat het spuiten van verf hetzelfde was als van haarlak. Blijkbaar toch niet… Het beste is gelijkmatig van links naar rechts en daarna weer van rechts naar links te spuiten. Wanneer je de andere kant op gaat, dan stop je even met spuiten. Op die manier gaat er geen overbodig verf verloren.

Zorg dat je een dunne laag aanbrengt. Ook hierbij hoeft de verf niet in 1 keer dekkend te zijn. Wanneer je een te dikke laag spuit dan krijg je “vlekken”. Meerdere dunne lagen (met de juiste droogtijd) geven een veel mooier effect.


Stap 8: Drogen

Op de verpakking staat vaak een korte droogtijd van bijv 10 minuten. Dit is de tijd waarna je het object weer vast kunt houden. De nieuwe laag spuiten kan echter pas na een uur of 2/3. Na deze tijd breng je weer een nieuwe laag verf aan, en wederom laten drogen. Dit herhaal je tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.


Meerdere kleuren:

Wil je 2 kleuren op 1 object gebruiken? Spuit dan eerst de kleur die je op het smalste gedeelte wilt gebruiken. Als die goed is dan plak je dat af en spuit je de andere kleur.


Gespoten vaas met verf van action

Ik kocht deze verf voor slechts een euro of 3 bij Action. Met een bus matte groene spuitverf heb ik de grote vaas kunnen verven, het keukengerei en het conservenblikje.  Op dit moment ben ik alweer aan het bedenken wat ik nog meer onder handen ga nemen. Misschien dat ik ook nog wat dingen matzwart ga maken.
Heb jij ook accessoires die je zo een tweede leven kan geven?

Gespoten conservenblik met keukengerei

Ja inderdaad… ook het houten keukengerei dat eerst rood was kon niet aan mijn spuitbus ontsnappen…

2 reacties

  1. Hans

    Waar kan ik het beste de spuitbusverf kopen,en heb ik aan 1 bus genoeg voor 1 grote bloempot?

  2. Barbera Schumacher

    Het te spuiten voorwerp kun je beter eerst ontvetten voordat je gaat schuren. Zo voorkom je dat je evt vettigheid in het object schuurt waardoor de verf minder goed hecht. Dus: eerst ontvetten/schoonmaken, daarna schuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑