Als ik iets met bladerdeeg wil maken kies ik steevast voor het kant-en-klare deeg van Schär (zie mijn eerdere blog).
Omdat je met dit gluten- en melkvrije bladerdeeg zo min mogelijk moet doen, maak ik hiervan een héle grote appelflap, de appelflap XL.

Lees verder voor de ingrediënten en de werkwijze.

Ingrediënten
  • 1 pak bladerdeeg van Schar
  • 1 grote goudrenet (of 2 wat kleinere)
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 handje rozijnen
Werkwijze:

1.
Ontdooi de bladerdeeg zoals aangegeven op de verpakking. Ik vermoed dat het beste is om de rol in drie uur tijd te laten ontdooien, maar ik ben een last-minute bakker. Maar ook in de magnetron gaat dit prima. Ik doe dit iets korter dan aangegeven, anders worden in mijn magnetron de randen al een beetje gaar.

2.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

3.
Schil de appel(s) en snij deze in kleine blokjes

4.
Voeg 2 a 3 eetlepels suiker, 2 theelepels kaneel en een handje rozijnen toe aan de appel. Even mengen. De hoeveelheid van deze ingrediënten is erg smaak gevoelig. Gewoon even proeven (erg lekker overigens) en als het mengsel ongebakken lekker is, dan is het goed.

5.
Rol de ontdooide bladerdeeg heel voorzichtig uit. Als het deeg te koud is, dan even wachten. Te koud deeg zal snel scheuren. Zitten er wat kleine scheurtjes in? Maak deze glad met je vinger (die je eerst even nat hebt gemaakt met water).

6.
Leg op de ene helft van het deeg een hoopje van het appelmengsel. Zorg dat je naast de appels een strook van +/- 2 cm rondom vrij houdt.

7.
Steek uit de andere helft, met bijvoorbeeld met een kleine uitsteker, 3 figuurtjes uit. Hierdoor kan de stoom ontsnappen waardoor het bladerdeeg krokanter wordt. Heb je geen vormpjes? Kleine blokjes of rondjes uitsnijden met een mesje gaat ook prima.

8.
Bestrijk de rand met water (zodat het beter plakt) en vouw de lap bladerdeeg dubbel. Snijd dan met een mesje een dunne rand eraf zodat er geen overlap meer is.

9.
Druk met de tanden van een vork zachtjes langs de rand van het deeg zodat het goed aan elkaar plakt.

10.
Bestrijk de bovenkant van de appelflap met water en bestrooi met suiker.

11.
Plak evt de uitgestoken vormpjes met water op de bovenkant van de appelflap.

12.
Bak de appelflap in +/- 25 – 30 minuten af. Heb je een stuk over die je de volgende dag wilt eten? Doe het stukje dan nog ongeveer 7 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Smakelijk!

appelflap-eind