Met kinderen naar het bosDolgraag zou zeggen dat ik wekelijks, of misschien maandelijks, met de mini Jansens in het bos te vinden ben. Dat ik ze daar alles vertel over de wondere wereld van de natuur. Helaas is het tegenovergestelde het geval. Ik ben gewoon niet echt een “bos-mens”. Ik ben meer dan eens verdwaald en loop altijd te ver het bos in waardoor de terugweg zo lang duurt dat we met kinderen op de rug en schouders bij de auto aankomen. En eigenlijk weet ik, eenmaal in het bos aangekomen, ook niet zo heel goed wat ik daar moet doen… Maar met deze ideetjes die ik online vond ga ik daar verandering in brengen!

 1. Bosbingo

  Mijn mini Jansens hebben gelukkig wel een hele lieve tante die ze mee neemt naar het bos en ze wél iets kan vertellen over de natuur. Zo gingen ze deze vakantie paddenstoelen zoeken. Ze hadden een kaart bij zich met allemaal verschillende soorten zodat ze die konden zoeken. Dat bracht me op het idee van een bosbingo. En wat een geluk, er zijn al veel meer mensen geweest met dit idee 😉 . Je kunt online dus verschillende kaarten vinden. Uitprinten, op een kartonnetje plakken en zoeken maar. Op die manier kunnen we ons ook in een klein stukje bos al een tijd vermaken (minder verdwaal risico… 😉 )De onderstaande kaart kan je bijvoorbeeld hier downloaden.
  Bosbingokaart

 2. Bos souveniers

  Nou willen de mini Jansen het liefst het halve bos mee naar huis nemen. Bij elke veer, steen, mooi blad, kastanje of beukenootje wordt gevraagd of die mee naar huis mag… Hoe vaak ik al heb moeten uitleggen dat we die al prachtige takken echt niet mee kunnen nemen….

  Knutselen-herfst-schatkist-boswandeling-van-eierdoos

  (Bron: www.pieceofmake.nl)

  Ik zie op deze site hier een mooie oplossing voor. Een eierdoos waar je tekeningen (van de dingen die je wellicht gaat vinden) opplakt. Op deze manier kan je meteen afspreken dat wat in de doos past mee naar huis mag, de rest blijft in het bos.

 3. Picknicken

  Eigenlijk denk ik bij picknicken meteen aan de stralende zomerdag. Maar met een plaid met waterafstotende onderkant (ik kocht er ooit een bij Kruidvat) maak je van een omgevallen boom een prima bankje. Zo kan je natuurlijk ook in de herfst picknicken in het bos.  (Warme) chocomel mee, boterhammen en een lekkere cake. Succes gegarandeerd.

 4. Schilderij

  Ook een leuk idee. Maak in het bos een natuurschilderij op de grond. Zoek eerst de takken en maak daarmee de lijst van het schilderij. Met andere dingen uit het bos maak je de invulling van het kunstwerk. En dan natuurlijk niet vergeten om een foto te maken van het schilderij. Op deze site van Natuurmonumenten vind je nog meer van deze leuke spellen.

 5. Kies je bos

  Tijdens mijn zoektocht naar tips zie ik ook dat het ene bos het andere niet is. Er zijn ook speciale routes voor kinderen en een heus kabouterbos. Op de website van Wandelnet vind je verschillende leuke routes voor kinderen en leuke bossen.
  Mijn favoriet  uit deze lijst is het kabouterbos in Beek Ubbergen, wat toevallig niet eens zover bij mijn woonplaats vandaan is. Via deze link kan je zelfs een special kabouterpaspoort downloaden met de route en allemaal opdrachtjes voor in het kabouterbos.

Binnenkort gaan we toch maar weer eens naar het bos. Hopelijk nu wel met succes 😉