eten & drinken - wonen - kids - DIY

Pfff.. die ouders

Deze week waren er bij mijn kinderen op school weer de jaarlijkse informatie avonden. Welke boeken worden er gebruikt, hoe nemen we ’s ochtends afscheid van de kinderen (dat had Juf Ank dus beter moeten aanpakken) en wat voor een eten en drinken geven we mee.

Nou loop ik nog niet zo veel jaren mee op school (mijn oudste zit in groep 4) maar toch zie ik een tendens. Elk jaar wordt het onderdeel “foto’s van de kinderen” een groter onderdeel op de agenda van de info-avonden. Niet de schuld van de school, maar die ouders… pff.

Vorige week vroegen mijn kinderen om weer eens babyfoto’s te kijken. Daarbij kwamen we deze foto van een jaar of 5 geleden tegen:

Na de jaarlijkse kermis in ons dorp bleek ik gefotografeerd te zijn en een dag later stonden we in de krant. Super leuk. Ik heb uiteraard die krant bewaard maar maakte er voor de zekerheid deze foto van. Dan zouden we dat altijd nog hebben als we het origineel kwijt zouden raken. Kortom, we waren er  “trots” op.

Aan deze foto dacht ik terug tijdens de info-avond op school. De nieuwe regel van dit jaar; Geen foto’s meer delen op social media die op school genomen zijn. Dus de eerste schooldag? Mag je niet meer delen. Een foto van de kleine spruit met té grote verjaardagsmuts in dé verjaardagstoel?  Zien we niet meer voorbij komen. De kans is te groot dat er per ongeluk een kind op staat die niet op internet of social media mag.
Kinderen waarvan sommige ouders als een ware speurneus internet lijken af te speuren naar een foto waarop hun kind te zien is en eisen dat die verwijderd wordt. Dan denk ik pff…

Mijn zoontje staat bijvoorbeeld op de cover van de brochure van de school. Mocht hij later fotomodel worden dan was dit toch zijn begin 😉

Hoewel ik me echt kan voorstellen dat er bijzondere situaties zijn waarbij het niet wenselijk is dat iemand (een kind of volwassenen) op een website of social media staat, heb ik toch vooral het idee dat die ouders er op tegen zijn “omdat het kan”.

Voor mij is het ook niet zo nodig dat mijn kinderen volop op social media te zien zijn, maar mocht het  gebeuren? Tja, wat is daar nou echt het grote probleem van?
Ben je dan bang dat iemand anders iets (vervelends) denkt  over jouw kind? Ben je bang dat iemand die foto uitprint en boven zijn bed hangt? Ben je bang dat iemand die foto download en gaat gebruiken voor eigen gewin? Of ben je bang dat jouw kind zich later schaamt voor hoe hij eruit zag?
En wanneer dit jouw ergste nachtmerries zijn, is social media dan de oorzaak? Want als we op straat lopen worden we ook gezien en kan een wildvreemde een foto van je maken? En ik neem aan dat je thuis ook foto’s van jouw kinderen bewaard zodat ze kunnen terugkijken naar vroeger?

Óf heeft het allemaal te maken met het feit dat deze ouders alles omtrent hun kind willen sturen en controleren? Willen ze alles goedkeuren en er een mening over hebben? Is dit juist niet het begin van het loslaten van je kind en klaarmaken voor de grote wereld?

Dus ik blijf me oprecht afvragen; Waarom zijn sommige ouders toch zo in paniek als kindlief een keer op een website of social media te zien is?

1 reactie

  1. gera

    Geweldig meis! Ik hoop dat dit verder komt en iedereen eens gaat nadenken over hoe belachelijk ze bezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 keurmerkjansen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑